Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Taliansko nakoniec povolilo vystúpiť migrantom z lode

.redakcia .svet

Loď humanitárnej organizácie, ktorá zachraňuje migrantov, zakotvila aj napriek nesúhlasu talianskej vlády. Salvini ešte včera tvrdil, že nedovolí nikomu vystúpiť z lode s migrantmi na Lampeduse.

Taliansko nakoniec  povolilo vystúpiť migrantom z lode Elio Desiderio/AP/SITA

talianske ministerstvo vnútra nakoniec povolilo vystúpiť migrantom z lode, ktorá zakotvila v sobotu v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa, po tom ako colná polícia vydala rozhodnutie o zadržaní lode.      Niekoľko hodín predtým vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini vyhlásil, že nedovolí vylodiť sa nikomu. Podľa agentúry DPA Salvini uviedol, že nedovolí vystúpiť z lode ľuďom, ktorí nerešpektujú talianske zákony a pomáhajú pašerákom ľudí.

Ministerstvo súčasne uviedlo, že bude začaté vyšetrovanie posádky, ktorá je súčasťou talianskej humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans, za napomáhanie nelegálnej migrácii. Mediterranea však na Twitteri uviedla, že iba kapitán, a nie celá posádka, je vyšetrovaný v súvislosti s porušovaním zákonov o prisťahovalectve.

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini  ešte včera vyhlásil, že nedovolí nikomu vystúpiť z lode s migrantmi, ktorá zakotvila v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa.

Salvini vo vyhlásení uviedol, že nedovolí vystúpiť z lode ľuďom, ktorí nerešpektujú talianske zákony a pomáhajú pašerákom ľudí.

Loď talianskej humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans zakotvila v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa aj napriek zákazu ministra vnútra Mattea Salviniho.

„Vzhľadom na neznesiteľnú hygienickú situáciu na palube loď Alex vyhlásila „stav núdze“ a smeruje do prístavu v Lampeduse, na jediné možné bezpečné miesto, kde môže zakotviť,“ tvítovala predtým humanitárna organizácia, ktorej loď zachránila vo štvrtok pri brehoch Líbye skupinu 54 migrantov plaviacich sa na gumenom člne. 

V snahe zamedziť tomu, aby plavidlo uviazlo na mori, Malta vo štvrtok večer oznámila, že po dohode s Talianskom prijme 54 migrantov z paluby lode. Výmenou za to Rímu odovzdá rovnaký počet migrantov, ktorí sa už nachádzajú na Malte. 

Mediterranea Saving Humans však v piatok uviedla, že migrantov na Maltu neprevezie. Zdôvodnila to veľkou vzdialenosťou a nepriaznivým psychologickým stavom migrantov na palube lode kotviacej pri Lampeduse.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite