Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ružička v čele EÚ. Profil Ursuly von der Leyen

.filip Minich .svet .politika

Matka siedmich detí, doktorka, ktorá si počas migračnej krízy vzala domov sýrskeho utečenca. V mladosti bola zasa terčom radikálnej ľavice. Europarlament potvrdil, že do čela EÚ zasadne po prvýkrát žena. Zoznámte sa s novou šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen.

Ružička v čele EÚ. Profil Ursuly von der Leyen Jean-Francois Badias/AP/SITA Ursula von der Leyen počas predstavovania svojej vízie Európy

odmalička ju prezývali „Röschen“, teda Ružička. Narodila sa v Bruseli, ako tretie zo siedmich detí do dobrej rodiny. Predkovia boli baróni, veľkopodnikatelia či dirigenti. 

Jej otec Ernst Albrecht pracoval dlhé roky ako vysokopostavený úradník v Európskej komisii, pričom v inštitúcii robil od jej samotného vzniku. 

„Albrechtovci sú elegantný buržoázny klan. Hlboko veriaci, modlia sa spolu a spievajú. Večer sa doma číta Platón, cez víkend otec poľuje na bažanty s belgickou šľachtou,“ odhalil detaily z „Ružičkinho“ detstva a súkromného života nemecký politicko-kultúrny magazín Cicero.

Keď mala trinásť rokov, jej rodina sa presťahovala z belgickej usadlosti do Dolného Saska. Otca tam zvolili za krajinského premiéra. Po skončení gymnázia sa Ursula von der Leyen rozhodla pre štúdium ekonómie. Začala v Nemecku, musela však prestúpiť na univerzitu do Londýna, kde študovala pod pseudonymom Rose Ladson. Pre jej rodinné zázemie a prácu otca bola potenciálnym terčom vtedajšej nemeckej extrémnej ľavice a musel ju chrániť Scotland Yard.

„Ursula von der Leyen sa zviditeľnila počas migračnej krízy, keď si domov nasťahovala devätnásťročného sýrskeho utečenca.“

Ekonómiu však napokon nechala, rozhodla sa pre medicínu a stala sa z nej gynekologička. V roku 2015 čelila obvineniam z plagiátorstva, ktoré však jej univerzita označila za neopodstatnené. Okrem nemčiny hovorí plynulo anglicky a francúzsky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite