Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Južnú časť Kalifornie zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,1, evidujú zranených i požiare

.redakcia .svet

Šlo už o druhé silné zemetrasenie v Kalifornii za uplynulé dva dni. Obe zemetrasenia patria v danej oblasti k najsilnejším za uplynulé dve desaťročia.

Južnú časť Kalifornie zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,1, evidujú zranených i požiare Marcio Jose Sanchez/AP/SITA

silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré v piatok večer miestneho času zasiahlo južnú časť amerického štátu Kalifornia, spôsobilo požiare, uzatvorenie ciest, poškodilo a rozkolísalo budovy či povylievalo vodu z bazénov. V jeho dôsledku utrpel zatiaľ neznámy počet ľudí i zranenia. Z postihnutej oblasti zatiaľ nie sú bezprostredne hlásené zásadné poškodenia budov či majetku ani straty na životoch.

Ide už o druhé silné zemetrasenie v Kalifornii za uplynulé dva dni. Otrasy povrchu s magnitúdou 6,4 zasiahli vo štvrtok ráno miestneho času rozsiahlu oblasť na juhu štátu.

Podľa USGS boli štvrtkové záchvevy „predohrou“ piatkového zemetrasenia. Ohnisko (hypocentrum) piatkového zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 0,9 kilometra pod povrchom zeme a v blízkosti mesta Ridgecrest. Štvrtkové zemetrasenie zničilo niekoľko domov.

Šéf hasičov z okresu Kern County uviedol, že podľa prvých údajov sa ani jedna budova nezrútila. Na mnohých miestach však zasahovali sanitky a hasiči. V zmienenom okrese taktiež zaznamenali „viacero požiarov a viacero zranených“. V dôsledku zosuvu skál a poškodenia vozovky uzavreli jednu z hlavných ciest. Hasiči z okresu San Bernardino County zaevidovali popraskané budovy a niekoľko menších zranení.

Riaditeľ kalifornského úradu záchranných zložiek Mark Ghillarducci uviedol, že v zasiahnutej oblasti evidujú „závažné hlásenia o požiaroch budov, najmä v dôsledku úniku plynu alebo narušenia plynovodov“.

Presný rozsah škôd v okrese Kern County však môže byť väčší a ich rozsah sa bude dať určiť až po rozvidnení, dodal.

Kalifornia je najľudnatejším americkým štátom, zemetrasenia však zasiahli práve jej riedko obývanú oblasť ležiacu v Mohavskej púšti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite