Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juncker kritizoval výber svojej nástupkyne, označil ho za neveľmi transparentný

.redakcia .svet

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker kritizoval v piatok "nie príliš transparentný" spôsob výberu svojej nástupkyne, ktorou by sa podľa lídrov EÚ mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen.

Juncker kritizoval výber svojej nástupkyne, označil ho za neveľmi transparentný AP Photo/Virginia Mayo

junckerovi sa nepáči skutočnosť, že sa pri výbere nového šéfa EK nedodržal princíp takzvaných spitzenkandidátov, na základe ktorého bol v roku 2014 zvolený aj on sám. 

Nemeckú političku von der Leyenovú nominovali v utorok do funkcie ako kompromisnú kandidátku lídri krajín EÚ po tom, ako na tento post odmietli spitzenkandidátov, teda volebných lídrov hlavných európskych politických táborov. 

O tom, či sa Ursula von der Leyen skutočne stane šéfkou exekutívy EÚ, rozhodnú 15. júla poslanci Európskeho parlamentu. Mnohí z sa pritom stavajú k  nominácii von der Leyenovej kriticky. 

„Proces (výberu) nebol veľmi transparentný,“ povedal Juncker v piatok na tlačovej konferencii v Helsinkách, kam pricestoval vo štvrtok spoločne s eurokomisármi pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Fínska v Rade Európskej únie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite