Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zelené predsedníctvo. Ako Fíni presviedčajú EÚ, že boj proti klimatickej zmene treba brať vážne

.matúš Dávid .svet

Chcú uzdraviť planétu, ochrániť nás pred kybernetickými hrozbami a potrestať Viktora Orbána. Fíni prevzali predsedníctvo v Rade Európskej únie s batohom smelých plánov. V ochrane ovzdušia a životného prostredia chcú ísť príkladom. Presvedčia však členské štáty, aby ich nasledovali?

Zelené predsedníctvo. Ako Fíni presviedčajú EÚ, že boj proti klimatickej zmene treba brať vážne Matúš Dávid 2. júl 2019 Helsinki, Fínsko: Ostrovček Lonna v minulosti slúžil na vojenské účely. Dnes ho vo voľnom čase navštevujú Fíni a čoraz viac láka aj turistov.

na ročnom období nezáleží. Vo Fínsku nájdete poriadne rozpálenú saunu bez problémov aj uprostred leta. Dokonca na mieste, kde by ste to vôbec nečakali. 

Lonna je drobný, stopäťdesiat metrov dlhý ostrov, ktorý patrí do súostrovia Helsinki. V minulosti ho využívala armáda a skladovala tam míny, dnes je to dokonalé miesto na útek pred ruchom veľkomesta.

V prístave vedľa námestia so známym helsinským trhoviskom nastupujeme na malú turistickú loď. Plavba netrvá ani desať minút, po kilometri a pol už kotvíme pri móle.

Ostrov Lonna je pre návštevníkov otvorený počas letnej sezóny. Chodia sem na koncerty, romantické večere alebo len tak, na kávu či drink. Hlavným lákadlom je tunajšia verejná sauna.

2. júl 2019 Helsinki, Fínsko: Prístav vedľa námestia s trhoviskom v centre Helsínk. Kotvia tu veľké výletné lode aj trajekty, ktoré vozia ľudí na okolité ostrovy.Matúš Dávid2. júl 2019 Helsinki, Fínsko: Prístav vedľa námestia s trhoviskom v centre Helsínk. Kotvia tu veľké výletné lode aj trajekty, ktoré vozia ľudí na okolité ostrovy.

Z tradičnej drevenej miestnosti striedavo vychádzajú bradatí Fíni, mladé páry aj skupina japonských turistov. Tí odvážnejší z nich opatrne prejdú po klzkých kameňoch na brehu a ponoria sa do chladného zálivu.

Voda Baltského mora má aj začiatkom júla najviac 14 stupňov Celzia, ale im to, zdá sa, vôbec neprekáža. Napokon, je to súčasť poctivého saunovania.

zem nesmie byť veľká sauna

V severskom štáte, ktorý má päť a pol milióna obyvateľov, pripadá, aspoň podľa doterajších odhadov, jedna sauna na dvoch ľudí. Tejto tradície sa Fíni jednoducho odmietajú vzdať.

Ukazuje sa však, že popri starostlivosti o vlastnú fyzickú kondíciu im začína čoraz viac záležať aj na budúcnosti planéty a ochrane životného prostredia.

„Fíni nechcú mať zo Zeme jednu veľkú saunu a otepľovaniu planéty sa odmietajú len tak prizerať.“

Pred aprílovými parlamentnými voľbami fínski voliči označovali za najdôležitejšiu prioritu práve boj proti klimatickej zmene. Teraz od politikov očakávajú konkrétne opatrenia.

Voľby vyhrali sociálni demokrati a na čelo koaličnej vlády piatich strán, zloženej z centristov, ľavičiarov a zelených, sa postavil šéf Sociálnodemokratickej strany Fínska (SDP) Antti Rinne.

20. jún 2019 Brusel, Belgicko: Fínsky sociálnodemokratický premiér Antti Rinne prichádza na samit lídrov krajín Európskej únie.Riccardo Pareggiani/AP/SITA20. jún 2019 Brusel, Belgicko: Fínsky sociálnodemokratický premiér Antti Rinne prichádza na samit lídrov krajín Európskej únie.

A keďže milovníci sauny dali svojim lídrom jasne najavo, že nechcú mať zo Zeme jednu veľkú saunu a otepľovaniu planéty sa odmietajú len tak prizerať, nový fínsky premiér si musel hneď z príchodu stanoviť poriadne ambiciózne ciele. Do roku 2035 má byť Fínsko uhlíkovo neutrálne.

Znamená to, že hodnota skleníkových plynov, ktoré krajina vypustí do ovzdušia, nesmie byť väčšia ako uložené emisie oxidu uhličitého pod zemou či množstvo vyprodukovaného kyslíka.

je plán „zeleného Fínska“ reálny?

Ide o jeden z najambicióznejších cieľov v celej Európskej únii. Na porovnanie, Nórsko, ako jeden z najväčších svetových producentov ropy, chce rovnaký cieľ splniť už do roku 2030.

„Do roku 2035 chce byť Fínsko uhlíkovo neutrálne. EÚ by mala rovnaký plán splniť do roku 2050.“

Ako to však chcú Fíni stihnúť a najmä, ako to chcú financovať? Tvrdia, že pôjdu cestou jednorazových investícií do veternej a solárnej energie, elektrickej dopravy či železníc, ale súčasne plánujú zaviesť aj vyššiu daň z cigariet, alkoholu a sladených nápojov.

„Spoliehame sa tiež na nové technológie, ktoré sa rýchlo vyvíjajú a vďaka ktorým bude prechod na bezuhlíkovú ekonomiku nákladovo prijateľný a sociálne únosný,“ tvrdí fínska ministerka pre životné prostredie a zmenu klímy Krista Mikkonen.

2. júl 2019 Helsinki, Fínsko: Veľké výletné lode produkujú veľa emisií a o ich vplyve na životné prostredie sa čoraz častejšie hovorí aj v Helsinkách.Matúš Dávid2. júl 2019 Helsinki, Fínsko: Veľké výletné lode produkujú veľa emisií a o ich vplyve na životné prostredie sa čoraz častejšie hovorí aj v Helsinkách.

Využívanie fosílnych palív je vo Fínsku stále väčšinovým zdrojom energie, preto ho bude treba zredukovať. Odvážne a finančne náročné ciele sa novej vláde nebudú plniť ľahko, má však od voličov pomerne silný „zelený“ mandát.

Jej motiváciu navyše znásobuje aktuálne predsedníctvo v Rade Európskej únie. V rámci neho chcú Fíni dostať diskusiu o uhlíkovej neutralite Únie do cieľovej rovinky a ukázať ostatným členským štátom, ako by to mohlo vyzerať v praxi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite