Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Pollák je jeden z troch rómskych poslancov v Európskom parlamente

.redakcia .svet

Európska sieť proti rasizmu pred mesiacom upozornila, že po májových voľbách do Európskeho parlamentu budú etnické menšiny v novom zložení zákonodarného zboru EÚ nedostatočne zastúpené.

Peter Pollák je jeden z troch rómskych poslancov v Európskom parlamente SITA/Branislav Bibel

slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) je historicky prvým slovenským poslancom zastupujúcim rómsku etnickú menšinu a jeden z troch rómskych členov europarlamentu. 

Začiatkom júna ENAR, ktorá zoskupuje mnohé mimovládne organizácie v Európe, upozornila, že výsledky eurovolieb znamenajú, že v parlamentnom volebnom období 2019 – 24 budú mať etnické menšiny z krajín EÚ len 36 zo 751 poslancov EP, čiže iba päť percent z celkového počtu europoslancov. 

Z 36-člennej skupiny poslancov, ktorí podľa ENAR-u nie sú zadefinovaní ako príslušníci „bielej rasy", sú traja rómskeho pôvodu: Romeo Franz z Nemecka, Lívia Járókaová z Maďarska a Peter Pollák zo Slovenska.

Na otázku TASR, ako možno prilákať členov národnostných a etnických menšín, aby sa viac zapájali do celoeurópskeho volebného procesu, Pollák najskôr ocenil, že ľudia na Slovensku nemali problém zahlasovať za etnického Róma, a potom skonštatoval, že k tomu došlo zrejme aj v kontexte narastajúceho extrémizmu a fašizmu na Slovensku.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite