Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letná – 350 tisíc chvilek pro demokracii

.dávid Pásztor .svet

„Kde domov můj, kde domov můj...“ Takmer v jednom momente začal možno aj 350-tisícový dav na pražskej letnej spievať českú hymnu. Od roku 1989 sa nikdy toľko ľudí nezišlo na jednom mieste. A .týždeň bol pri tom.

Letná – 350 tisíc chvilek pro demokracii AP Photo/Petr David Josek

Olomouc, 12:30. Štyri hodiny do začiatku demonštrácie. Na jeden z množstva beznádejne vypredaných vlakov čaká na peróne približne stovka ľudí, medzi nimi aj dvojica chalanov s transparentom „Olomouc chce demisi!“. Sedemnásťročný Matyáš a osemnásťročný Matěj. „Je pre nás neprijateľné aby, ktokoľvek mal v rukách tak veľa moci a už vôbec nie človek ako Andrej Babiš,“ hovorí Matěj. „Demonštrácie sú taktiež súčasťou demokracie a to, že bol zvolený s 30 percentami, neznamená, že má teraz väčšinu a tá druhá strana, ktorá ho nevolila, teraz bude ticho čakať na ďalšie voľby, pokiaľ sa nám niečo nepáči.“

V Slováckom exprese do Prahy neostalo ani jediné voľné miesto, cestujúci, ktorí nemali šťastie na miestenky, sedeli v úložnom priestore pre batožiny, na zemi v uličkách či na schodoch pri dverách. „Nerozumiem prečo tie deti sa musia trepať do Prahy teraz,“ hromží približne 30 ročný chlap, ktorí sedí pri stolíku. „Aj tak tá demonštrácia nič nezmení, na nich zaberá iba puška,“ naštvane zagáni na slečnu, ktorá si práve sadla na zem a odpije si z druhej Plzne, pretože prvú už medzičasom dopil. Vlak má za sebou maximálne hodinu cesty.

O niekoľko zastávok ďalej nastúpia ďalší cestujúci. „Prepáčte, práve tam mám miestenku,“ hovorí asi 45 ročný muž. „Môžete sa poďakovať Babišovi,“ dodáva už vstávajúcim paniam. „Veď aj sa idem poďakovať,“ zasmeje jedna z nich. Po niekoľkých presunoch na miestach v štýle škatule, hýbte sa, sa ocitnú oproti sebe. Vedľa nich sedí približne 25 ročná študentka z Českej Třebovej. 

všetky generácie

„Viete,“ hovorí muž, „aj keď idem na tú demonštráciu, štve ma, že tam nechodí viac starších ľudí. Alebo aspoň tí v strednom veku.“

„Pozrite sa na mňa,“ preruší ho asi päťdesiatročná pani, ktorú pred tým vyhodil z miesta, „nechala som doma deti a manžela a idem do Prahy.“ 

„Je tam veľa starých ľudí, naposledy na Václaváku som stála pri babičke a dedkovi, ktorí mohli mať možno aj 90 rokov,“ upresňuje študentka. 

S približujúcou sa Prahou sa napätie stupňuje. Bude tam dosť ľudí? Ako sa tam dostaneme? Mnohí sa zhodujú, že metro sa neoplatí a cesty pre MHD budú zaplnené prichádzajúcimi. V tomto momente sa hovorí možno aj o polmiliónovom dave, z ktorých väčšina bude zo všetkých kútov krajiny. „Pôjdeme peši, nasajeme atmosféru,“ vytešuje sa muž. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite