Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Konzervatívci v Estónsku a Lotyšsku chcú pozastaviť svoju prácu v Rade Európy

.redakcia .svet

Dôvodom má byť obnovenie plných práv ruskej delegácie, ku ktorému došlo 26. júna v Štrasburgu.

vedenie vládnej pravicovo-populistickej a euroskeptickej Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE) sa uznieslo, že estónsky parlament by mal rozhodnúť o ďalšej účasti pobaltskej krajiny na práci Rady Európy (RE). 

Vo vyhlásení EKRE je uvedené, že obnovenie plných práv ruskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení (PZ) RE, ku ktorému došlo tento týždeň, je „rozhodnutím, na aké by Estónsko nemalo odpovedať symbolicky“.

Rozhodnutie o tom, či pokračovať alebo pozastaviť prácu Estónska v Rade Európy, by mala prijať nielen estónska vláda, „ale (aj) poslanci parlamentu,“ uvádza sa vo vyhlásení EKRE. 

Vo vyhlásení EKRE sa tiež spomína, že hlasovanie ohľadom svojej účasti na práci RE majú v pláne navrhnúť aj konzervatívni poslanci v lotyšskom parlamente. 

Účastníci zasadnutia PZ RE na svojom zasadnutí 26. júna v Štrasburgu schválili uznesenie, ktoré v plnej miere potvrdzuje právomoci ruskej delegácie. Všetky navrhované sankcie a podmienky pre obnovenie hlasovacích práv boli zamietnuté. 

Delegácia Ukrajiny na protest proti tomu odišla zo zasadnutia PZ RE. 

Následne bolo zverejnené spoločné vyhlásenie viacerých členov delegácií Estónska, Gruzínska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Slovenska a Ukrajiny, v ktorom je Rada Európy kritizovaná za porušenie svojich základných hodnôt a stratu dôvery. Zo slovenskej delegácie ho podporil Martin Poliačik (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie ALDE.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite