Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tisícky Madridčanov pochodovali za zákaz znečisťujúcich áut

.redakcia .svet

Nariadenie proti znečisťovaniu ovzdušia podstatne obmedzovalo vstup súkromných vozidiel do centra španielskeho hlavného mesta a zároveň úplne zakazovalo najviac znečisťujúce autá.

tisíce ľudí pochodovali Madridom a žiadali nového starostu, aby nerušil ambiciózne dopravné obmedzenia v centre mesta, ktoré sa zaviedli len nedávno s cieľom zlepšiť kvalitu ovzdušia.

„Menej áut, lepší vzduch,“ alebo „Nová radnica vážne škodí vášmu zdraviu“, zneli nápisy na transparentoch protestujúcich.

Keď systém minulý rok v novembri zaviedli, Madrid išiel v stopách iných európskych miest ako Londýn, Štokholm alebo Miláno, ktoré obmedzili dopravu vo svojich centrách.  

Kým v týchto prípadoch môžu vodiči zaplatiť za vstup do takýchto zón, Madrid šiel ešte ďalej a zakázal mnohým vozidlám úplne vstup do centra a pokutoval ich, ak tak urobili. Tieto pokuty sa od 1. júla do konca septembra rušia, keďže nová radnica chce systém podrobiť auditu.

Nový konzervatívny starosta José Luis Martínez-Almeida mal zrušenie systému nazývaného Madrid Central ako prioritu svojej kampane. Podľa neho tieto obmedzenia neprispeli k zmierneniu znečistenia a iba obťažujú miestnych obyvateľov.

Z výskumov environmentálnych skupín však vyplýva, že tento plán znížil mieru znečistenia ovzdušia na historické minimá, uviedol spravodajský server BBC s tým, že Európska komisia varovala Madrid pred sankciami, ak sa mu nepodarí splniť normy týkajúce sa kvality ovzdušia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite