Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do Kanady sa po rokoch vrátili kontajnery s odpadom vyvezeným na Filipíny

.redakcia .svet

loď naložená 69 kontajnermi s tonami odpadu dovezeného z Kanady na Filipíny priplávala v sobotu do Vancouveru, čím sa ukončil niekoľko rokov trvajúci diplomatický spor oboch krajín, ktorý poukázal aj na rastúcu nespokojnosť ázijských štátov s tým, že sa stávajú skládkou odpadov z celého sveta.

odpad dovezený z Filipín zlikvidujú v jednej z kanadských spaľovní.

Konflikt sa datuje do roku 2013 a 2014, keď súkromná spoločnosť z kanadskej provincie Ontário prepravila na Filipíny kontajnery s odpadom označeným ako recyklovateľné plasty. 

V kontajneroch bola však v skutočnosti zmes papiera, plastov, elektroniky a odpadu z domácností, vrátane kuchynského a použitých plienok. Filipínske zákony však dovoz zmesového odpadu zakazujú.

Časť odpadu dovezeného pred rokmi z Kanady zlikvidovali na Filipínach, ale zvyšok bol celé roky uskladnený v miestnych prístavoch.

Problém s ním roky komplikoval bilaterálne vzťahy, ktoré sa v apríli vyostrili ešte viac, keď filipínsky prezident Rodrigo Duterte pohrozil, že Kanade „vyhlási vojnu“, ak si odpad neprevezme. 

Kanada odpad do Dutertem stanoveného termínu 15. mája síce neprevzala, ale oznámila, že si najala dopravnú spoločnosť, ktorá by do konca júna mala odviezť kanadský odpad z Filipín.

Problém so skládkami odpadu v krajinách juhovýchodnej Ázie trvá odvtedy, čo Čína prestala zo zahraničia prijímať väčšinu recyklovateľného odpadu.

Obrovské množstvo odpadového plastu sa odvtedy presmerovalo do juhovýchodnej Ázie, vrátane Malajzie, Indonézie a – v menšej miere - i na Filipíny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite