Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravica, trh a klíma

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Je dnes v debate o klimatickej zmene príliš veľa ľavicového radikalizmu? Asi áno – konzervatívci a trhoví liberáli si za to však môžu tak trochu aj sami.

Pravica, trh a klíma Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zelený New Deal, predložený členkou amerického Kongresu Alexandriou Ocasio-Cortez má znížiť emisie oxidu uhličitého v americkej ekonomike na nulu do roku 2030, čo je úplne nerealistické. Ak sa dá dokument vôbec nazvať plánom, ten nesie so sebou aj spektrum návrhov hnutia Demokratických socialistov Ameriky – napríklad zaručené zamestnanie pre každého...

Pravičiari sú tomu na vine? Áno, lebo sa ku klimatickej zmene dlho stavali nezodpovedne. Ich najhorším hriechom bolo popieranie vedeckých poznatkov o senzitivite atmosféry na uhlíkové emisie, za ktorých nárast je zodpovedný človek. Neseriózne sú tiež rétorické otočky o neistote dopadov otepľovania – keďže o konkrétnych dopadoch klimatickej zmeny vieme primálo, konať sa vraj neoplatí. To je však len polovičná pravda. Áno, v otázke, aké veľké oteplenie nás čaká a aké budú jeho ekonomické, sociálne a politické náklady, panuje radikálna neistota. Neistota však nie je dôvodom na to, aby sme problém ignorovali. Naopak, treba venovať pozornosť extrémnym scénarom, ktorých pravdepodobnosť nevieme vyčísliť. Debata by preto mala byť o verejných politikách, ktoré budú „robustné“ aj oproti najhorším scenárom klimatickej zmeny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite