Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký Istanbul?

.marína Gálisová .svet .fototéma

V Istanbule volili starostu a nevyhral Erdoganov človek. To je dobrá správa pre mesto aj pre krajinu, ktorú už roky dusí skorumpovanou vládou novodobý „sultán“. Istanbulčania veria v lepšie časy, ale nebudú to mať ľahké.

istanbul, veľkomesto na pomedzí Európy a Ázie, prežíva vyše desaťročie veľmi dramatické zmeny. Po tom, čo sa tu v roku 2004 dostala k moci Erdoganova strana AKP,  vyrazilo plnou parou vpred do neistej budúcnosti. Bola to duchovná, politická aj materiálna premena. Európske hodnoty a životný štýl prestávali byť vítané. Z médií mizli nezávislé hlasy, na každom rohu viseli plagáty s tvárou nového „sultána“ Erdogana. Istanbul sa posunul k prísnejšiemu islamu, vôľa prezidenta ho ťahala preč od Západu k arabskému svetu, odkiaľ mala, ako dúfal, prísť ekonomická podpora.

Vidieť to bolo na každom kroku. Mnohé malebné kúty mesta podľahli Erdoganovej hysterickej modernizácii a z miest, kde predtým mohli prežiť aj rodiny s nižším príjmom, sa stali luxusné štvrte. Mali to byť pozitívne kroky, ale keď praskla ekonomická bublina, zanechali skôr pachuť neistoty.

Keď si k tomu pripočítate prílev sýrskych utečencov, pokles tureckej líry, čo asi očakáva nová generácia v tomto nestálom období? Tváre starého a nového v Istanbule, tváre nádeje aj rezignácie zachytili vo svojom projekte fotografi Jean-Marc Caimi a Valentina Piccinni.  Ich objektív zašiel do intímneho súkromia aj na verejné priestranstvá. Obracia pozornosť diváka k tradičnému aj k modernému svetu, ktorý sa spája v meste na pomedzí.

Niektoré očakávania obyvateľov Istanbulu vyšli najavo počas starostovských volieb, ktoré vyhral Ekrem İmamoğlu, kandidát Ľudovej republikánskej strany (CHP). Podarilo sa mu to pri volebnej účasti takmer 85 percent, čo vylučuje akékoľvek špekulácie o hodnote jeho mandátu. Získal o vyše 800-tisíc hlasov viac ako jeho protikandidát, erdoganovský lojalista Binali Yildirim. A čo je pre Erdogana ešte štipľavejšia facka, podarilo sa mu to už druhý raz.

Po prvý raz zvíťazil Ekrem İmamoğlu v starostovských voľbách v Istanbule v marci tohto roku. Hlavná volebná komisia však podľahla nátlaku úradujúceho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pre ktorého bol İmamoğlu ako starosta Istanbulu neprijateľný. Erdogan podal protest, komisia vzápätí nariadila opakovanie volieb, oficiálne pre odchýlky od platnosti hlasovania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite