Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Francúzsko varuje pred rekordnými horúčavami

.redakcia .svet

Francúzska meteorologická služba vo štvrtok zverejnila svoju prvú červenú výstrahu pred nebezpečnou vlnou horúčav. Zároveň oznámila, že krajina zaznamenala vo štvrtok svoju vôbec najvyššiu teplotu pre mesiac jún, a to 41,9 stupňa Celzia.

Francúzsko varuje pred rekordnými horúčavami Laurent Gillieron/AP/SITA

červená výstraha sa týka štyroch departementov na juhu Francúzska, vrátane miest Marseille, Nimes, Montpellier a Avignon. Je to najvyšší z troch stupňov varovania pred nebezpečnými prejavmi počasia. Podľa štátnej meteorologickej služby táto výstraha znamená, že „ohrozený je každý, dokonca aj človek s dobrým zdravím.“

Pre ďalších 76 z 96 departementov v kontinentálnom Francúzsku a na francúzskom ostrove Korzika platí oranžová výstraha, teda druhá najvyššia.

Rekordne vysokú teplotu 41, 9 stupňa Celzia namerali vo štvrtok v dedine Saint-Julien-de-Peyrolas v údolí rieky Rhôna. Predchádzajúci celonárodný rekord pre jún bol 41,5 stupňa Celzia, túto teplotu zaznamenali v juhofrancúzskom departemente Aude v roku 2003.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite