Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V opakovaných voľbách v Istanbule bol znovuzvolený opozičný kandidát

.redakcia .svet

Starostom Istanbulu sa po opakovaných voľbách stal Ekrem Imamoglu z opozičnej Republikánskej ľudovej strany. Voľby vyhral aj v marci, ich výsledkyvtedy ale napadla vládna strana AKP.

V opakovaných voľbách v Istanbule bol znovuzvolený opozičný kandidát Lefteris Pitarakis/AP/SITA 22. jún 2019. Istanbul: Ekrem Imamoglu zdraví svojich podporovateľov počas plavby cez Bosporus v predvečer volieb.

strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana definitívne stratila stoličku starostu Istanbulu. Po voľbách z 31. marca, ktoré AKP napadla pre údajné nezrovnalosti, si opozičný kandidát výrazne zvýšil náskok.

Voľby sa odohrali približne sedem týždňov od zverejnenia výsledkov pôvodných volieb. Kým v marci vyhral Ekrem Immagolu s rozdielom 13 729 hlasov, tentokrát dosiahol víťazstvo s náskokom viac ako 715 000 hlasov. Potvrdili sa tak predpoklady, že v dôsledku Erdoganovho nátlaku jeho popularita iba narastie. 

O post starostu sa za vládnucu AKP  uchádzal bývalý turecký premiér Binali Yildirim. Ten priznal svoju porážku.  „Blahoželám mu a želám mu úspech,“ odkázal svojmu súperovi. 

Nedeľňajšie voľby v najväčšom tureckom meste boli pozorne sledované doma, no tiež v zahraničí. Podľa mnohých ide o test stavu demokracie v krajine.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite