Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Súd uznal manželku izraelského premiéra Saru Netanjahuovú za vinnú zo zneužívania štátnych peňazí

.redakcia .svet

Sara Netanjahu uzavrela v stredu dohodu o vine a treste, a urovnala tak obvinenia, že minula zo štátnych peňazí sumu okolo 100-tisíc dolárov za luxusné jedlá z reštaurácií.

súd v Jeruzaleme uznal manželku izraelského premiéra Saru Netanjahuovú za vinnú z neoprávneného nakladania so štátnymi peniazmi. 

Netanjahuovej bola tiež uložená pokuta 10.000 šekelov (takmer 2500 eur), ako aj povinnosť vrátiť štátu 45.000 šekelov (vyše 11.100 eur), čo môže urobiť v deviatich splátkach.

Sara Netanjahu bola obžalovaná vlani zo sprenevery a porušenia dôvery. Podľa obžaloby sa v rokoch 2010-2013 snažila „obísť pravidlá a podmienky platné pre spravovanie oficiálnej rezidencie premiéra, aby tak podvodom získala financie na rôzne účely“.

Na základe dohody o vine a treste, ktorú dopracovali v stredu na súde v Jeruzaleme, sa premiérova manželka priznala k menej závažnému obvineniu — k „úmyselnému zneužitiu chyby iného človeka“. Napríklad zavádzala predstaviteľov, ktorí si neuvedomili, že Sara Netanjahu má už tú výhodu, že má k dispozícii šéfkuchárov platených vládou.

Netanjahuova rodina mala v posledných rokoch viacero problémov zo zákonom. Samotný premiér čelí obžalobe aj pre ďalšie obvinenia z korupcie, sprenevery a porušenia dôvery; pojednávanie sa má konať začiatkom októbra.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite