Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Irán kategoricky odmietol obvinenie USA, že je zodpovedný za útoky na tankery

.redakcia .svet

Misia Iránu pri OSN zároveň štvrtkové útoky na dva ropné tankery v Ománskom zálive "najsilnejším možným spôsobom" odsúdila.

Irán kategoricky odmietol obvinenie USA, že je zodpovedný za útoky na tankery ISNA/AP/SITA

vo svojom vyhlásení uviedla, že "Irán je pripravený zohrávať aktívnu a konštruktívnu úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti strategických námorných priechodov, ako aj pri podpore mieru, stability a bezpečnosti v tomto regióne", informuje agentúra AP.  

Medzinárodné spoločenstvo požiadala, aby zabránilo "bezohľadným a nebezpečným praktikám USA i jej regionálnych spojencov", pre ktoré sa zvyšuje napätie v regióne. Teherán dodal, že "jediným riešením" na zmiernenie napätia je aktívne zapojenie krajín Perzského zálivu do dialógu založenom na "vzájomnom rešpekte a základných zásadách medzinárodného práva".

K útoku na tankery v Ománskom zálive došlo vo štvrtok, a síce mesiac po tom, ako boli terčmi útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov iné štyri tankery. Spojené štáty obvinili Irán, že stojí za týmito útokmi, pri ktorých boli použité námorné míny. Teherán obvinenia popiera. 

Najnovšie útoky len vystupňovali dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Perzskom zálive.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite