Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Expert na Blízky východ: Mier medzi Izraelom a Palestínou je stále v nedohľadne, Trumpov plán to nezmení

.matúš Dávid .svet

„O izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi sa hovorí, že je ako z teflónu. Stal sa z neho novodobý populista, ktorý zatiaľ úspešne odoláva všetkým obvineniam. To sa však môže zmeniť,“ hovorí pre .týždeň známy český politológ a expert na izraelsko-palestínsky konflikt Marek Čejka.

Expert na Blízky východ: Mier medzi Izraelom a Palestínou je stále v nedohľadne, Trumpov plán to nezmení Mahmoud Illean/AP/SITA 30. máj 2019 Jeruzalem, Izrael: Demonštranti sa zhromaždili po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedokázal po voľbách zostaviť stabilnú koaličnú vládu.

izrael čakajú ďalšie predčasné parlamentné voľby. Prečo sa premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť stabilnú koaličnú vládu, aj keď jeho strana Likud získala v aprílových voľbách spolu so spojeneckými stranami väčšinu?

Do určitej miery je to ukážka oslabenia Netanjahuovej pozície, no tých dôvodov je viac. Ide o spor vo vnútri izraelskej pravice, ktorú síce veľa tém spája, no súčasne sú tam otázky, ktoré ju rozdeľujú.

Bývalý izraelský minister obrany, radikálny nacionalista Avigdor Lieberman zo sekulárnej pravicovej strany Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov), napríklad nesúhlasí s vplyvom náboženských strán na politiku. Odmietol požiadavky ultraortodoxných strán a naďalej trvá na schválení nového zákona, podľa ktorého by museli povinnú vojenskú službu absolvovať aj ultraortodoxní židia (tzv. charedim).

„Menšie strany v Izraeli často zohrávajú disproporčne významnejšie úlohy pri zostavovaní novej koaličnej vlády.“

Na tomto príklade vidíme spor sekulárnej pravice a náboženských strán v Izraeli, ktoré majú historicky bližšie k pravici, ktorá – na rozdiel od izraelskej ľavice – často využívala náboženské sentimenty vo svojej politike. A práve tento spor je logicky naviazaný aj na postoje Benjamina Netanjahua k týmto témam, keďže ako izraelský premiér potrebuje aj hlasy náboženských strán.

k zmareniu snáh o vytvorenie novej koaličnej vlády teda opäť prispel izraelský exminister Lieberman. Lenže už posledné voľby boli predčasné a vyhlásili ich práve pre spor okolo povinnej vojenskej služby ultraortodoxných židov. Prečo sa ho stále nepodarilo vyriešiť?

Izraelský stranícky či politický systém je veľmi fragmentovaný a zároveň je nastavený tak, že menšie strany často zohrávajú disproporčne významnejšie úlohy pri zostavovaní novej koalície.

Od ich postojov veľa závisí, a teda niekedy mávajú väčší vplyv na vznik vlády ako veľké strany. V tomto prípade sa Liebermanova strana stala pomyselným jazýčkom na váhach. Výsledkom sú ďalšie predčasné voľby.

30. máj 2019 Tel Aviv, Izrael: Bývalý izraelský minister obrany Avigdor Lieberman oznamuje novinárom, že nevstúpi do koaličnej vlády s premiérom Netanjahuom. Oded Balilty/AP/SITA30. máj 2019 Tel Aviv, Izrael: Bývalý izraelský minister obrany Avigdor Lieberman oznamuje novinárom, že nevstúpi do koaličnej vlády s premiérom Netanjahuom.

prečo radšej nevznikla vláda národnej jednoty, ktorú by okrem Netanjahuovej strany Likud tvorila aj stredopravicová aliancia Modrá a biela Bennyho Ganca?

Prekážkou bola a stále je osoba premiéra Benjamina Netanjahua, voči ktorému sa centristická aliancia Modrá a biela ostro vymedzuje. Izraelský premiér a šéf Likudu odmieta odísť a nechce dopustiť, aby prezident Rueven Rivlin vybral na premiérsky post niekoho iného.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite