Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Kanade zakázali odchyt a chov delfínov a veľrýb​

.redakcia .svet

Kanadský parlament schválil zákon, ktorý zakazuje odchyt a chov delfínov, veľrýb a ďalších veľkých morských cicavcov.

V Kanade zakázali odchyt a chov delfínov a veľrýb​ Michael Dwyer/AP/SITA

príslušný návrh zákona, ktorého schválenie privítali ochrancovia práv zvierat, musí ešte formálne potvrdiť generálna guvernérka Kanady Julie Payetteová. 

Pripravovaný zákon nebude mať retroaktívnu účinnosť, takže sa nebude vzťahovať na delfíny, veľryby či sviňuchy, ktoré sa už v súčasnosti chovajú v morských akváriách alebo zábavných parkoch na území Kanady. Aktivisti poukazujú na to, že tieto živočíchy často držia v malých nevyhovujúcich nádržiach.

Kanada sa stala v poradí 11. krajinou sveta, ktorá zaviedla podobný zákaz. Výnimky budú platiť napríklad v prípade zranených živočíchov, u ktorých bude potrebná rehabilitácia v zajatí. 

„Dúfame, že príklad Kanady budú nasledovať aj ďalšie krajiny a že si aj cestovné kancelárie uvedomia, že tento typ atrakcií je stále menej prijateľný,“ uviedla kanadská pobočka organizácie Svetová ochrana zvierat.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite