Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novozélandskí vojaci opustia Irak v roku 2020

.redakcia .svet

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok uviedla, že v júni 2020 stiahne Nový Zéland príslušníkov svojich ozbrojených síl z Iraku. Misia Nového Zélandu v Afganistane bude pokračovať najmenej do decembra toho istého roku.

Novozélandskí vojaci opustia Irak v roku 2020 Felipe Dana/AP/SITA

nový Zéland má v súčasnosti v Iraku 95 vojakov.  Od roku 2015 sa na základni v meste Tádží spolu s austrálskymi inštruktormi podieľajú na výcviku príslušníkov irackých ozbrojených síl.

„Nový Zéland sa pred štyrmi rokmi zaviazal irackej vláde a koalícii, že bude v Tádží viesť výcvik príslušníkov irackej armády, aby zvýšil ich schopnosť poraziť Islamský štát (IS) a zabrániť mu vo vzkriesení,“ uvádza sa vo vyhlásení novozélandskej premiérky. „V priebehu nasledujúcich 12 mesiacov Nový Zéland tento svoj záväzok ukončí,“ dodala.

Premiérka tiež oznámila, že Nový Zéland zníži počet svojich vojakov, ktorí sú súčasťou misie NATO v Afganistane z 13 na 11. Novozélanďania sa v Afganistane podieľajú na výcviku tamojšieho dôstojníckeho zboru.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite