Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruského investigatívneho novinára Ivana Golunova obvineného z obchodovania s drogami, previezli do nemocnice

.redakcia .svet

Podľa slov jeho právnika ho vo väzbe policajti zbili a popoludní skolaboval. Na tele má množstvo podliatin, lekári majú tiež podozrenie na otras mozgu a zlomené rebrá.

ruská polícia obvinila investigatívneho novinára Ivana Golunova z pokusu o obchodovanie s „veľkým množstvom“ nelegálnych drog. Informoval o tom Golunovov obhajca. Novinárovi kolegovia tvrdia, že ide o vykonštruovaný proces s cieľom potrestať ho za prácu.

Neskôr ruská polícia zverejnila oznámenie, podľa ktorého novinára previezli do moskovskej nemocnice, pretože sa „necítil dobre“. „Na základe vyšetrenia záchranármi bolo prijaté rozhodnutie o vyslaní zadržaného do zdravotníckeho zariadenia na pozorovanie.“

Novinárov právnik Pavel Čikov ešte predtým prostredníctvom aplikácie Telegram uviedol, že „Ivan Golunov bol obžalovaný z pokusu o predaj drog“. 

Čikov zverejnil aj policajný dokument, ktorý obsahoval obvinenia z predaja drog, vznesené v sobotu ráno voči novinárovi z nezávislého spravodajského webu Meduza so sídlom v Lotyšsku.

Čikov dodal, že záchranári chceli Golunova hospitalizovať po tom, ako sa v sobotu zrútil na policajnej stanici pred plánovaným súdnym pojednávaním o tom, či bude vo väzbe.

Na Telegrame ďalej uviedol, že podľa odhadov lekárov má Golunov zlomené rebrá, podliatiny a otras mozgu a chceli ho vziať na nemocničné ošetrenie. Stretli sa však s „odporom policajtov“.

„Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta.“

Pred budovou súdu stáli novinári a držali plagáty s nápismi: „Som novinár Ivan Golunov. Zatknite aj mňa.“ Niekoľkých z nich polícia zadržala.

Ruského novinára Golunova, ktorý sa venoval prípadom korupcie oficiálnych predstaviteľov Moskvy, zatkli vo štvrtok, keď išiel na stretnutie so svojím zdrojom. 

V jeho ruksaku neskôr našli vrecúško s drogami -  novinár však odmieta, že by patrilo jemu. Ďalšie vrecúško s drogami a váhy našla polícia údajne i v jeho byte.

Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta. Pre obvinenia v súvislosti s drogami mu hrozí 10-20 rokov väzenia.

V Rusku sa stal Golunov známy odhaľovaním korupčných prípadov v hlavnom meste, ktorého starostom je Sergej Sobianin - blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina.

Golunovov právnik Dmitrij Džulaj v piatok uviedol, že podľa jeho názoru jeho klientovi drogy podstrčila polícia, aby ho tým zdiskreditovala. Dodal, že Golunova v policajnej väzbe zbili. Polícia podľa neho navyše odmietla odobrať vzorky z rúk obvineného novinára, jeho ruksaku a nechtov, aby sa potvrdilo, či vôbec bol v kontakte s drogami.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite