Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská kráľovná Alžbeta II. oficiálne oslávila svoje 93. narodeniny

.redakcia .svet

Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla.

Britská kráľovná Alžbeta II. oficiálne oslávila svoje 93. narodeniny Frank Augstein/AP/SITA

na oslave sa spoločne s Alžbetou II. zúčastnila celá kráľovská rodina vrátane vojvodkyne zo Sussexu Meghan. Podujatie bolo jej prvou verejnou akciou od pôrodu prvého syna Archieho pred štyrmi týždňami.

Pri príležitosti osláv sa v centre Londýna konala tradičná výročná vojenská prehliadka.

Kráľovná sa previezla v kočiari centrom mesta. Jej manžel - princ Philip - po jej boku chýbal. Philip, ktorý oslávi čoskoro svoje 98. narodeniny, sa na verejných podujatiach už nezúčastňuje.

Medzi oficiálnymi pozvanými hosťami, ktorí si prezreli veľkolepú prehliadku viac ako 1400 vojakov v slávnostných červených uniformách, bola napríklad dosluhujúca premiérka Theresa Mayová, ktorá nedávno odstúpila z vedenia Konzervatívnej strany.

Vyvrcholením celej veľkolepej vojenskej prehliadky bol prelet kráľovskej letky. Kráľovská rodina ju ako každý rok sledovala z balkóna Buckinghamského paláca.

Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. V Británii totiž oslavujú panovníci svoje narodeniny tradične vždy druhú júnovú sobotu, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. Alžbetine skutočné narodeniny sú pritom 21. apríla. Oslávila ich v súkromí s rodinou.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa stáročnej tradície hlavou anglikánskej cirkvi.

Korunovaná bola 2. júna 1953, vo veku 25 rokov. Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite