Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z talibanského väzenia oslobodili 84 zajatcov

.redakcia .svet

Príslušníci armády oslobodili z objektu kontrolovaného fundamentalistickým hnutím Taliban v provincii Fárjáb na severe afganistanu 84 zajatcov.

Z talibanského väzenia oslobodili 84 zajatcov Rahmat Gul/SITA

operácia sa uskutočnila v stredu večer. Medzi zajatcami boli väčšinou príslušníci afganských bezpečnostných zložiek a civilisti, ale aj niekoľko bojovníkov džihádistsickej skupiny Islamský štát (IS).

Podľa agentúry AP nebolo bezprostredne známe, čo podnikne afganská armáda s oslobodenými bojovníkmi IS. Boli medzi nimi aj štyria muži pôvodom z Uzbekistanu, traja z Tadžikistanu a jeden z Kirgizska.

Bojovníci IS boli zajatí vlani počas ťaženia Talibanu, ktorého cieľom bolo vytlačenie extrémistov zo susednej provincie Džúzdžán.

Aktivity hnutia Taliban a afganskej odnože IS sú síce namierené proti oficiálnej vláde v Kábule, obe tieto organizácie však majú rozdielnu taktiku a ideológiu a opakovane útočili aj na seba navzájom. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite