Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Portsmouthe si pripomenuli 75. výročie vylodenia v Normandii, Slovensko reprezentoval Raši

.redakcia .svet

Poprední štátni predstavitelia z viacerých krajín si v stredu v juhoanglickom meste Portsmouth pripomenuli 75. výročie vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny

V Portsmouthe si pripomenuli 75. výročie vylodenia v Normandii, Slovensko reprezentoval Raši AP/Matt Dunham/SITA

na podujatí sa zúčastnili aj americký prezident Donald Trump, nemecká kancelárka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a ďalší predstavitelia. Slovenskú republiku zastupoval podpredseda vlády Richard Raši.

Americký prezident Trump spoločne s britskou kráľovnou Alžbetou II. vítal veteránov z druhej svetovej vojny počas slávnosti, ktorá pripomína vojenskú operáciu proti nemeckým jednotkám známu aj ako Deň D.

„Pred 75 rokmi státisíce mladých vojakov, námorníkov a letcov opustili tieto brehy v záujme boja za slobodu,“ povedala vo svojom príhovore kráľovná, ktorá ocenila odvahu veteránov. „Osud sveta závisel od ich úspechu,“ uviedla.

Na podujatí rečnil aj francúzsky prezident Macron.AP Photo/Matt Dunham/SITANa podujatí rečnil aj francúzsky prezident Macron.

Bývalý vojak, 99-ročný John Jenkins, na pódiu opísal pocity, ktoré prežíval, keď sa pripojil k operácii Deň D.

Trump, Macron a kanadský premiér Justin Trudeau čítali na oslavách z listov a dokumentov z roku 1944. Prezident Trump prečítal úryvok z modlitby, ktorú vtedajší americký prezident Franklin Delano Roosevelt predniesol v rozhlasovom prenose, uvádza na svojej webovej stránke spravodajská televízia CBS News.

Macron sa „v mene svojej krajiny" poďakoval veteránom a Mayová povedala, že táto udalosť „znovu potvrdí pretrvávajúcu dôležitosť západného spojenectva a spoločných hodnôt, ktoré ho podporujú".

Trump a Merkelová na okraji podujatia absolvovali krátke bilaterálne stretnutie, uviedla agentúra AP.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej hovorili o súčasnej situácii v Líbyi a zhoršujúcich sa podmienkach v západnej Afrike. Obaja lídri sa podľa AP dohodli, že v rozhovoroch budú pokračovať na júnovom samite G20 v Japonsku.

Samit skupiny 20 najväčších ekonomík sveta sa bude konať 28. - 29. júna v Osake.

Mayová, Trump a ďalší lídri sa majú vo štvrtok zúčastniť na oslavách Dňa D v Normandii vo Francúzsku.

Vylodenie v Normandii sa odohralo 6. júna 1944, v deň, ktorý sa do dejín druhej svetovej vojny zapísal ako Deň D. Počas tejto operácie sa na normandských plážach vylodilo približne 135 000 spojeneckých vojakov, aby v okupovanom Francúzsku bojovali proti nemeckým jednotkám. Počas operácie zahynulo približne 10 000 spojeneckých vojakov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite