Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na pekinský masaker spomínalo v Hongkongu viac ako 180-tisíc ľudí

.ivana Šalgová .svet

Mladí ľudia a študenti sa v Číne pred tridsiatimi rokmi postavili totalitnému režimu. Ich snahy o zmenu boli násilne potlačené. Obete, ktorých presné počty režim nikdy nezverejnil, si pripomenuli na zhromaždení v Hongkongu.

Na pekinský masaker spomínalo v Hongkongu viac ako 180-tisíc ľudí Vincent Yu/AP/SITA

pokojné demonštrácie za demokratizáciu boli pred tridsiatimi rokmi krvavo potlačené. Masaker na Námestí nebeského pokoja si na pietnej spomienke v Hongkongu podľa Hong Kong Free Press pripomenulo viac ako 180 000 ľudí. 

Obrovský dav ľudí so sviečkami v rukách zaplnil hongkonský Victoria Park, ktorým zneli piesne a emotívne príhovory.

Tisíce ľudí si so sviečkami v rukách pripomenuli obete spred 30 rokov.Kin Cheung/AP/SITATisíce ľudí si so sviečkami v rukách pripomenuli obete spred 30 rokov.

Na celom území Číny sú podobné spomienkové zhromaždenia zakázané, možné sú jedine v Hongkongu, ktorý je vďaka svojej minulosti od Pekingu čiastočne nezávislý. Je síce súčasťou Číny, ale na základe princípu „jedna krajina, dva systémy,“ má vlastnú mieru nezávislosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite