Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA sú nepriateľom a Brusel nám vraj diktuje. Veľký prieskum o vnímaní Západu a Ruska

.filip Minich .svet

Slovensko je najproruskejšia krajina regiónu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robil think-tank Globsec v súvislosti s tridsiatym výročím pádu železnej opony.

USA sú nepriateľom a Brusel nám vraj diktuje. Veľký prieskum o vnímaní Západu a Ruska AP Photo/Alexander Zemlianichenko/SITA

prieskum sa týka siedmich štátov strednej a východnej Európy - Slovenska, Česka, Rakúska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Práve Slovensko vyšlo pri viacerých otázkach ako krajina, ktorá má silné puto smerom na východ, špeciálne k Rusku. 

Na otázku, či si myslíte, že Spojené štáty predstavujú hrozbu pre vašu krajinu, odpovedalo kladne až 41 percent opýtaných obyvateľov Slovenska. Naopak, Rusko považuje za hrozbu 26 percent ľudí. 

Podľa prieskumu považujú Slováci za väčšiu hrozbu USA.GlobsecPodľa prieskumu považujú Slováci za väčšiu hrozbu USA.

Na otázku, či by malo byť Slovensko súčasťou Západu, Východu alebo niekde medzi, uviedlo iba 23 percent ľudí, že chce byť súčasťou Západu. K Rusku inklinuje 10 percent ľudí a takmer polovica sníva o tom, že Slovensko bude akýsi most, niekde uprostred.

V porovnaní s ostatnými štátmi Vyšehradskej štvorky je pri Slovensku charakteristický odklon od Západu a najväčšia inklinácia smerom na Východ. Zároveň však platí, že v porovnaní s minulým rokom klesla podpora provýchodnej orientácie o štyri percentuálne body. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite