Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Briti, ktorí špehovali pre komunistickú Štátnu bezpečnosť

.marína Gálisová .svet

Niektoré príbehy pôsobia ako kuriozity, ale sú veľmi poučné. Napríklad story britského labouristického poslanca Geoffreyho Robinsona, ktorý pracoval pre československú komunistickú ŠtB. A nebol vo svojej strane jediný. A ako blízko k spolupráci sa dostal Jeremy Corbyn, možno budúci premiér Británie?

Briti, ktorí špehovali pre komunistickú Štátnu bezpečnosť AP/Kirsty Wigglesworth/SITA Eticky sporne sa pri kontakte so zástupcami komunistického Československa zachoval aj Jeremy Corbyn, dnešný šéf Labouristickej strany a možno aj budúci premiér Británie.

geoffrey Robinson sa v britskej politike pohyboval celé desaťročia. Ako člen Labouristickej strany bol poslancom, pôsobil v dôležitej komisii Industrial Reorganisation Corporation, ktorá mala na starosti reštrukturalizáciu britského priemyslu, manažovala napríklad fúziu veľkých automobiliek. Vo vláde Tonyho Blaira dostal ministerský post.  Ale ešte predtým, v druhej polovici šesťdesiatych rokov, mal iba niečo pred tridsiatkou, ambícií na rozdávanie a čakal na svoju príležitosť. Tá prišla – aj keď v trochu neštandardnej podobe.

Priniesol mu ju muž, ktorý pôsobil na československom veľvyslanectve v Londýne, oficiálne ako diplomat, v skutočnosti ako spravodajský dôstojník Štátnej bezpečnosti. Jeho pravé meno bolo Karel Pravec, v spisoch ŠtB figuroval ako „soudruh Pelnař“. Pravec oslovil Robinsona na spoluprácu a po istom čase, vyhradenom na oťukávanie, s ním nadviazal blízky priateľský vzťah, v rámci ktorého mu Geoffrey Robinson odovzdávať informácie. 

osobný spis

Niektoré pochádzali z otvorených zdrojov, iné z tajných kanálov. Zo spisu Geoffreyho Robinsona vyplýva, že o povahe svojej činnosti nemal žiadne ilúzie. Dokonca si uznal, že keby sa jeho spolupráca s „Pelnařom“ prevalila, dostal by sa do väzenia. Spolupráca trvala od roku 1966 do roku 1969, v čase, keď Robinson ešte nebol poslancom, ale už pôsobil v štruktúrach Labouristickej strany a v spomínanej komisii, ktorá reštrukturalizovala britský priemysel.

Dnes, keď sa v českom Archíve bezpečnostných zložiek našiel jeho osobný spis, Geoffrey Robinson má obrovský problém. Zatiaľ všetky obvinenia popiera a tvrdí že dokumenty sú „vyfabrikované“.  Opýtala som sa Daniely Richterovej, akademičky, ktorá prednáša na Brunel University v Londýne a venuje sa aj štúdiu britských konfidentov, ktorí pracovali pre komunistickú ŠtB, či je možné, že Robinson hovorí pravdu a naozaj je nevinný. Odpovedala mi takto: „Videla som ten zväzok – je na vyžiadanie prístupný v Archíve bezpečnostných zložiek v Prahe. Áno, zväzok existuje, čo potvrdilo aj vedenie daného archívu. Má skoro 400 strán a podrobne popisuje vyše 60 stretnutí, ktoré Robinson s Pelnařom absolvovali v priebehu troch rokov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite