Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém USA

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Od nástupu Donalda Trumpa ma zvykli iritovať obavy o hroziaci koniec americkej demokracie. Lenže – s Trumpom či bez neho – americký experiment nemá svoju budúcnosť istú.

Problém USA Natália Ložeková / natalialozekova.sk

trump nie ani je ani fašista, ani ruský agent. Je len bezškrupulózny televízny zabávač a klamár. Nevie, ako funguje americký systém vládnutia a našťastie s ním ani nedokáže manipulovať vo svoj prospech. Na to mu chýba discplína a zvedavosť.

Prezidentovanie ako reality šou obmedzuje škody, ktoré dokáže Trump napáchať svojím pohŕdaním k deľbe moci, vláde zákona a demokratickým normám. Jeho najhoršie výčiny sa obmedzujú na sociálne siete či na pokusy o politické opatrenia, ktoré však svoje krátke životy končia pod rukami Trumpových poradcov, v horšom prípade súdov. 

Trumpovo ignorantstvo a impulzívnosť sú však rizikom pre situáciu, v ktorej by vláda Spojených štátov musela reagovať na nepredvídanú domácu či zahraničnú krízu či na zhoršenú ekonomiku. Indikátorom tejto zraniteľnosti je kvalita ľudí, ochotných pre Trumpa pracovať. 

„Ak by aj Trump prehral v prospech niekoho rozumného, hlbšie problémy s americkým politickým modelom nezmiznú.“

V minulosti prezidenti prichádzali do úradu s „áčkovými“ tímami, ktoré postupne obmieňali – niekedy k lepšiemu, inokedy k horšiemu. Trump však až na výnimky, ako boli Jim Mattis alebo H.R. McMaster, „áčkových“ ľudí nemal. Kľúčové rozhodnutia sú tak robené buď veľmi slabými kalibrami, ideológmi (ako môj bývalý kolega John Bolton, dnes poradca pre národnú bezpečnosť) alebo úradníkmi bez politického krytia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite