Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo Viedni demonštrovali tisíce ľudí. Prišla aj Greta Thunberg

.ivana Šalgová .svet

Približne 10 000 ľudí sa zapojilo do štrajku za ochranu svetovej klímy, ktorý organizovala viedenská odnož hnutia Piatky za budúcnosť. Na zhromaždení vystúpila aj 16-ročná Greta Thunberg, ktorá hnutie vedie.

Vo Viedni demonštrovali tisíce ľudí. Prišla aj Greta Thunberg Ronald Zak/AP/SITA Švédska aktivistka sa pridala k viedenskému školskému štrajku za ochranu svetovej klímy.

pochodujúci dav prešiel centrom Viedne trasu dlhú 1,5 kilometra a zastavil sa na Schwarzenbergplatz. Thunberg prítomný dav vyzvala na zmenu prístupu, pokiaľ ide o obmedzovanie škodlivých emisií.  „Spoločne zmeníme svet,“ vyhlásila Thunberg pred prítomnými deťmi, študentmi a dospelými, ktorí ju privítali hlasným potleskom.

Podľa jej slov vyšli do ulíc za ochranu klímy už milióny ľudí na všetkých svetadieloch. Povedala tiež, že tieto demonštrácie budú pokračovať, hoci v niektorých prípadoch ich účastníci dokonca riskujú vlastnú slobodu.

Skutočnosť, že sa do štrajkov spomínaného hnutia zapojilo toľko školákov, považuje klimatická aktivistka za „jasné znamenie, že niečo je veľmi zle“. Dospelí a činitelia zodpovední za prijímanie rozhodnutí podľa nej štrajkujúcich stále nechcú počúvať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite