Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koalícia vedená USA vyhlásila, že pri náletoch zabila vyše 1300 civilistov

.redakcia .svet

Vojenská koalícia pod vedením Spojených štátov pri náletoch proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii zabila od roku 2014 viac ako 1300 civilistov. Ďalšie tvrdenia o zabitých civilistoch preveruje.

Koalícia vedená USA vyhlásila, že pri náletoch zabila vyše 1300 civilistov Syrian Civil Defense White Helmets/AP/SITA 3. máj 2019, Al-Habeet, Sýria: Z mesta stúpa dym po tom, ako ho bombardovali vládne sily spoločne s Ruskom. Provincia severeného Idlibu je podľa Ruska poslednou významnou pevnosťou rebelov.

 boje v blízkovýchodnom Iraku a Sýrii si už vyžiadali obrovské množstvo civilných obetí. Údaj, ktorý koalícia zverejnila, je oveľa nižší, než aké sú počty usmrtených podľa skupín monitorujúcich konflikty v oboch krajinách.

Uvedená koalícia opakovane vyhlasovala, že robí všetko, čo je v jej silách, aby sa vyhla civilným obetiam. Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) privítala  priznanie k zodpovednosti, ale dodala, že skutočný počet zabitých civilistov je pravdepodobne oveľa vyšší.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite