Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hladovať nechali aj cukrovkárov. Pribúda dôkazov o tom, ako Orbánova vláda ubližuje utečencom

.matúš Dávid .svet

Zlé zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl, šikanovanie mimovládok aj podnecovanie nenávisti. To všetko vyčíta maďarskej vláde komisárka Rady Európy pre ľudské práva. Budapešť obvinenia odmieta, no prípadov, ktoré režim Viktora Orbána usvedčujú z porušovania ľudských práv, je čoraz viac.

Hladovať nechali aj cukrovkárov. Pribúda dôkazov o tom, ako Orbánova vláda ubližuje utečencom Darko Bandic/AP/FILE/SITA 27. august 2015 Röszke, Maďarsko: Utečenec pomáha dieťaťu podliezť plot z ostnatého drôtu, ktorý na hraniciach so Srbskom postavila vláda maďarského premiéra Viktora Orbána.

v tranzitnej zóne v Röszke, čo je záchytné centrum na juhu Maďarska pri hraniciach so Srbskom, zadržiavajú maďarské úrady migrantov a žiadateľov o azyl z rôznych krajín sveta. 

Starší manželský pár z Afganistanu, ktorý trpí cukrovkou, na tomto mieste za prísne stráženým plotom z ostnatého drôtu tri dni trpel hladom, pretože nedostal žiadne jedlo.

Minulý týždeň na to upozornili aktivisti z mimovládnej ľudskoprávnej organizácie Maďarský helsinský výbor, podľa ktorých išlo už o štrnásty prípad odopierania jedla ľuďom zadržiavaným v maďarskej tranzitnej zóne od augusta 2018. 

Obrátili sa preto na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý vydal predbežné opatrenie na zastavenie tohto neľudského zaobchádzania a nariadil maďarskej vláde, aby dvojici diabetikov okamžite poskytla stravu.

„Toto nie je náhoda, ale systematické týranie hladom,“ hovorí v reakcii na nedávny prípad z Röszke slovenská právnička Zuzana Števulová. 

Ide podľa nej o zámerné a neospravedlniteľné konanie úradov, ktoré zároveň potvrdzuje, že Maďarsko má problém s rešpektovaním právneho štátu a základných ľudských práv.

 „Tým, že ľuďom, ktorí sa nachádzajú v tranzitnej zóne, odmietajú poskytovať jedlo, sa dopúšťajú porušovania základného ľudského práva na ochranu pred mučením, krutým, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním, čo je absolútne neprípustné,“ vysvetľuje pre .týždeň riaditeľka Ligy za ľudské práva (HRL). 

„To konanie je kruté, vypočítavé, cynické a hanebné. Neexistujú dôvody, pre ktoré by členský štát Európskej únie mohol nechávať ľudí hladovať,“ dodáva Števulová.

8. február 2017 Horgoš, Srbsko: Maďarský policajt stráži hranicu so Srbskom neďaleko záchytného tábora pre migrantov pri obci Horgoš na severe srbskej Vojvodiny. Darko Vojinovic/AP/FILE/SITA8. február 2017 Horgoš, Srbsko: Maďarský policajt stráži hranicu so Srbskom neďaleko záchytného tábora pre migrantov pri obci Horgoš na severe srbskej Vojvodiny.

Podobný prípad sa stal aj začiatkom februára 2019, keď Maďarský imigračný a azylový úrad (IAO) nechal v tranzitnej zóne päť dní hladovať päťčlennú rodinu z Iraku. 

Aj vtedy musel zasahovať štrasburský súd, ktorý nariadil Budapešti, aby azylantom jedlo poskytla.

„Maďarská vláda sa týmto nehumánnym krokom a nerešpektovaním povinností člena EÚ snaží prinútiť ľudí, aby sa vzdali žiadosti o azyl a odišli z krajiny,“ hovorí v tejto súvislosti výskumníčka neziskovej organizácie Human Rights Watch (HRW) pre východnú Európu a západný Balkán Lydia Gall.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite