Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby u susedov a hlas V4 v Únii: Takto sa darilo Babišovi, Orbánovi a Kaczyńskému

.matúš Dávid .svet

Voľby do Európskeho parlamentu v Česku, Maďarsku a Poľsku jasne vyhrali tamojšie vládne strany. Spájajú ich protiimigračné postoje aj kritika Bruselu, no v Európskom parlamente na nich čaká rozdielna budúcnosť. Neisté je aj spájanie sa Budapešti či Varšavy s európskymi nacionalistami a populistami.

Eurovoľby u susedov a hlas V4 v Únii: Takto sa darilo Babišovi, Orbánovi a Kaczyńskému Olivier Hoslet/Pool Photo via AP/SITA 14. december 2017 Brusel, Belgicko: Český premiér Andrej Babiš sa smeje s maďarským premiérom Viktorom Orbánom na stretnutí počas samitu členských krajín EÚ.

eurovoľby v Česku vyhralo vládne hnutie ANO premiéra Andreja Babiša, jeho koaliční sociálni demokrati zas úplne prepadli. V Maďarsku jasne zvíťazila vláda strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ale v rámci Európskej únie stále ostáva v akejsi karanténe. 

V Poľsku síce bodovala vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského a prevalcovala zjednotenú proeurópsku opozíciu, no nie je to predsa len Pyrrhovo víťazstvo?

Zisťovali sme podrobnosti o tom, ako sa skončili voľby do Európskeho parlamentu u našich susedov z Vyšehradskej štvorky a čo to môže znamenať pre ich budúce smerovanie v Európskej únii. 

Kto sú víťazi a kto porazení eurovolieb v Česku, Maďarsku a Poľsku?

21. jún 2018 Budapešť, Maďarsko: Lídri krajín Vyšehradej štvorky (V4) spolu s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom po spoločnej tlačovej konferencii.Szilard Koszticsak/MTI via AP/SITA21. jún 2018 Budapešť, Maďarsko: Lídri krajín Vyšehradej štvorky (V4) spolu s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom po spoločnej tlačovej konferencii.

orbán je doma silný, no v Bruseli izolovaný

Sporná plagátová kampaň v réžii vlády, ktorá bola namierená proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, ale aj ostrá kritika Bruselu či protiimigračná rétorika sa maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi podľa všetkého vyplatili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite