Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kurz skončil. Parlament vyjadril nedôveru vláde rakúskeho kancelára

.redakcia .svet

Rakúsky parlament vyslovil v pondelok nedôveru vláde kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany, čím ju zbavil funkcie. Poslanci tak urobili na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu.

Kurz skončil. Parlament vyjadril nedôveru vláde rakúskeho kancelára AP Photo/Ronald Zak/SITA Kurz vo svojom prejave v parlamente povedal, že nerozumie, prečo sa návrh na vyslovenie nedôvery rozšíril na celú vládu.

hlasovanie v Národnej rade sa konalo po škandále okolo korupčného videa, ktorý viedol k rozpadu vládnej koalície ÖVP s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Hlavná opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) podala návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde, nielen kancelárovi Kurzovi. Za návrh hlasovali aj poslanci FPÖ a ľavicovej strany Jetzt, čím bola dosiahnutá väčšina. Proti hlasovali ÖVP a liberálna strana NEOS, informovala agentúra APA.

Išlo o prvé úspešné hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery v rakúskych dejinách, píše agentúra DPA.

Parlamentné strany na mimoriadnom zasadnutí predložili aj návrh na skrátenie volebného obdobia a vypísanie predčasných volieb na september tohto roka.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite