Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec EÚ sa nekoná. Nacionalisti bodovali, no väčšinu nemajú (analýza výsledkov)

.filip Minich .svet

Nacionalistom a populistom sa podľa očakávaní darilo. Napriek tomu v EÚ stále výrazne dominujú proeurópske strany. Očividný rast zažívajú liberáli a zelení.

Koniec EÚ sa nekoná. Nacionalisti bodovali, no väčšinu nemajú (analýza výsledkov) Andreea Alexandru/ AP

čo sa týka účasti, Slovensko skončilo opäť najhoršie v celej Európskej únii. A to aj napriek rekordnému nárastu záujmu, keď prišlo k volebným urnám 22,74 % ľudí.  

Priemer EÚ je vyše 50 percent. Ide o najvyššiu účasť od roku 1994. V predchádzajúcich eurovoľbách bola priemerná účasť 42 percent. 

Priebežné výsledky volieb ukázali jasný trend odklonu od tradičných veľkých strán. Ľudovci stratili v pléne okolo 40 mandátov, sociálni demokrati vyše 30. 

Narástli proeurópski liberáli – budú mať viac približne o 40 poslancov, Salviniho nacionalisti si polepšili o 31 mandátov a zelení o 12. 

FRANCÚZSKO

Napínavý súboj o prvé miesto bol vo Francúzsku. Napokon ho tesne vyhrala Marine Le Pen, jej Národné zhromaždenie získalo 23,3 percenta hlasov. 

Kandidátku pritom viedol donedávna pomerne neznámy len 23-ročný Jordan Bardella. Marine Le Pen vyhlásila, že ide o víťazstvo ľudu a Francúzsko nezanikne v EÚ. Jej strana bude silnou spojenkyňou Mattea Salviniho. 

Ich presný protipól – strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, skončila druhá a získala 22,4 percenta.  Napriek tomu sú pre Macronovo hnutie tieto voľby prehrou a signálom, že stráca paru. 

Na treťom mieste skončili vo Francúzsku prekvapivo zelení so ziskom vyše 13 percent. Trend nárastu zelených a ekologických strán vidno v takmer každej členskej krajine. Bodujú najmä u mladých ľudí. 

NEMECKO

V Nemecku voľby vyhrala vládna CDU/CSU so ziskom takmer 29 percent. Lídrom kandidátky bol Manfred Weber, ktorý sa uchádza ako top kandidát európskych ľudovcov o post šéfa Európskej komisie. 

„Sľúbili sme Európanom stabilitu a dodržíme tento sľub... Musíme sa vedieť jednoznačne odlíšiť od krajnej pravice aj krajnej ľavice, ktorá odmieta Európu," napísal Weber.  

Druhí skončili Zelení s takmer 21 percentami. Výrazne prepadli Sociálni demokrati, získali iba 15%. Na štvrtom mieste skončila protiimigračná nacionalistická strana AfD. Oproti minulým eurovoľbám síce mierne narástla, no výsledok 11 percent sa nedá považovať za úspech. 

U mladých Nemcov vo veku 18-24  rokov absolútne dominovala strana zelených, získala až 34 percent hlasov, naopak AfD iba 5 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite