Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Voľby v Indii trvali šesť týždňov, Módí smeruje k víťazstvu

.ivana Šalgová .svet

Dnes spoznáme výsledky najväčších volieb v histórii ľudstva. Hlasovanie prebiehalo v siedmich fázach od 11. apríla do 19. mája. Pravdepodobne ich opäť vyhrá hinduistická nacionalistická Indická ľudová strana (BJP).

Voľby v Indii trvali šesť týždňov, Módí smeruje k víťazstvu Rafiq Maqbool/AP/SITA

indický premiér Naréndra Módí sa na základe priebežne zverejňovaných výsledkov vyhlásil za víťaza parlamentných volieb. „Spolu rastieme. Spolu sa nám darí. Spolu budujeme silnú a inkluzívnu Indiu. India opäť víťazí! “ napísal  na Twitteri.

Súčasné parlamentné voľby v Indii sú považované za referendum o jeho doterajšom pôsobení  a o jeho hospodárskych reformách. Podľa predbežných výsledkov bude víťazstvo Módího koalície ešte väčšie, ako to spred piatich rokov. 

Výsledky volieb ovplyvnia aj ekonomickú situáciu v Indii. V tejto krajine vstúpi na pracovný trh ročne asi 12 miliónov mladých Indov, ale prácu nachádzajú len s veľkými ťažkosťami. Módí už v minulosti sľuboval, že sa vďaka nemu miera nezamestnanosti zníži, ale podľa mnohých odborníkov sa, práve naopak, zvyšuje.

Indický premiér Módí, ktorý mieri k ďalšiemu volebnému víťazstvu.Manish Swarup/AP/SITAIndický premiér Módí, ktorý mieri k ďalšiemu volebnému víťazstvu.

Voliči vo voľbách rozhodovali o obsadení 543 kresiel v dolnej komore parlamentu a výsledky sú zverejňované pre jednotlivé kreslá. Hoci zatiaľ bolo oficiálne zverejnených len niekoľko kresiel, BJP podľa CNN predbežne vedie v získaní 349 kresiel.

Hlavná strana opozície Indický národný kongres vedie len v prípade 50 kresiel. Ten, kto chce zostaviť vládu, ich potrebuje aspoň 272. Kompletné výsledky budú známe dnes. 

O prehre opozície hovorí aj strata lídra opozície Rahula Gandhiho, ktorý v týchto voľbách prehral „rodinné“ parlamentné kreslo. Podľa agentúry Reuters Gandhi stratil kreslo v štáte Uttarpradéš, ktoré členovia jeho rodiny takmer kontinuálne obsadzovali počas posledných štyridsiatich rokov.  Uchádzal sa aj o kreslo v štáte Kerala na juhu Indie, ktoré zrejme získa. Rahúl Gándhí je potomok mocnej dynastie Nehrú-Gándhíovcov, ktorá v indickej politike dominovala od konca 40. rokov. 

„Kongres teraz stojí pred obrovskou výzvou byť aj naďalej národnou alternatívou k BJP a práve to tieto voľby spochybnili, “ povedal Rahul Verma, spolupracovník Politického výskumného centra v Dilí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite