Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Británii sú eurovoľby už zajtra. Farage ide vyhrať, Theresa May vábi na nové referendum

.filip Minich .svet

Štvordňový maratón volieb do Európskeho parlamentu sa začína zajtrajším hlasovaním vo Veľkej Británii. Najväčšie šance na úspech má nová strana Nigela Faragea – Brexit Party.

V Británii sú eurovoľby už zajtra. Farage ide vyhrať, Theresa May vábi na nové referendum Victoria Jones/AP/SITA Farage v britských parlamentných voľbách nedokázal získať mandát poslanca ani sám pre seba.

pôvodne už mali byť Briti z Európskej únie dávno preč. Pre neschopnosť vlády a parlamentu zhodnúť sa na modeli odchodu však Británia brexituje. Keďže je kráľovstvo stále členom EÚ, musí sa zúčastniť aj na eurovoľbách. 

Je to bizarná situácia a dosť drahý špás za vyše sto miliónov libier. Briti si pred tromi rokmi odhlasovali, že chcú z EÚ odísť a miesto sľúbeného odchodu idú zajtra hlasovať koho poslať do Európskeho parlamentu. Môže sa pritom pokojne stať, že zvolení poslanci v ňom budú sedieť len pár schôdzí, prípadne sa ani nestihnú ujať mandátu.

Niet sa čo diviť, že si to vyberá politickú daň. Podľa všetkých posledných prieskumov bude bodovať nová strana Nigela Faragea – Brexit Party. Získať môže okolo 30 percent hlasov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite