Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Izrael vypálili 650 rakiet. Po krvavom víkende chcú teroristi z Gazy prímerie

.matúš Dávid .svet

Po dvoch dňoch bojov medzi izraelskou armádou a radikálmi z pásma Gazy začal platiť krehký pokoj zbraní. Násilnosti si vyžiadali desiatky obetí, zomierali prevažne Palestínčania. Izraelský nálet zasiahol aj pobočku tureckej agentúry Anadolu. Na novú vlnu násilia zareagovali i svetoví lídri.

Na Izrael vypálili 650 rakiet. Po krvavom víkende chcú teroristi z Gazy prímerie Khalil Hamra/AP/SITA 5. máj 2019 Gaza, Palestína: Smútiaci Palestínčania pochovávajú telo 14-mesačného dievčatka, ktoré podľa zdravotníkov z pásma Gazy zahynulo pri izraelskom nálete.

napätie na hraniciach s pásmom Gazy v južnej časti Izraela sa vystupňovalo ešte minulý týždeň v piatok, počas pravidelných búrlivých protiizraelských protestov. 

Izraelská armáda na demonštrácie odpovedala náletom,  pri ktorom zabila štyroch Palestínčanov, vrátane dvoch ozbrojencov z radikálneho hnutia Hamas. Teroristi vzápätí pohrozili Izraelu odvetou. Výsledkom bolo najvážnejšie vzplanutie násilností od vojny v roku 2014.

stovky rakiet a desiatky mŕtvych

S masívnou raketovou paľbou začali palestínski radikáli z Gazy v sobotu a pokračovali celý nasledujúci deň. Celkovo počas víkendu vypálili na Izrael viac ako 690 rakiet, tretinu z nich stihol zničiť izraelský systém protivzdušnej obrany Železný dóm. 

Izraelská armáda ostreľovanie opätovala a v palestínskom pásme zasiahla viac ako 350 cieľov. Tvrdí, že sa sústredila na pozície ozbrojeného krídla hnutia Hamas a ďalšej palestínskej teroristickej organizácie s názvom Islamský džihád.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite