Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hispanista Urban: Španielom by vládla pravica, keby bola jednotná a nestratila dôveru

.matúš Dávid .svet

Politici prestali tvoriť vízie. Dnes im ľudia hovoria, ako to má byť a oni sa tomu prispôsobujú, hovorí český hispanista Traian Urban z Metropolitnej univerzity v Prahe. Čo Španieli odkázali politikom v predčasných voľbách? Aké problémy ich trápia a bola témou volieb aj katalánska kríza?

Hispanista Urban: Španielom by vládla pravica, keby bola jednotná a nestratila dôveru Alvaro Barrientos/AP/SITA 29. apríl 2019 Alfaro, Španielsko: Plagát s Pablom Casadom, politikom, ktorý sa vlani v júli stal nástupcom expremiéra Mariana Rajoya na čele španielskych konzervatívcov z Ľudovej strany (PP).

aká je hlavný odkaz predčasných parlamentných volieb v Španielsku?

Od nástupu demokracie sa v Španielsku prakticky vždy striedali pri moci dve strany – Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) a Ľudová strana (PP) ktoré získavali dostatok hlasov od voličov na samostatné vládnutie, prípadne potrebovali podporu len od pár menších regionálnych strán. V reakcii na nespokojnosť veľkej časti Španielov s týmito tradičnými stranami, ktoré čelia korupčným škandálom a ďalším problémom, však vznikli nové politické strany, ktoré efektívne vstúpili do boja o hlasy voličov. 

V súčasnosti vidíme prakticky päť politických subjektov, ktoré majú potenciál získať viac ako 10 percent hlasov, a to mení celú španielsku politickú scénu a aj pravidlá či možnosti koaličných rokovaní. Rozdielne priority a politické vízie strán totiž znemožňujú uzatváranie dlhodobých dohôd.

„S ľudovcami sú spojené viaceré korupčné škandály, napríklad na Baleárskych ostrovoch, ale aj úplatky, do ktorých bol zapletený aj bývalý španielsky premiér Mariano Rajoy.“ 

čím dokázal líder socialistov Pedro Sánchez prilákať voličov?

Je to paradoxné, pretože žiadny „kult osobnosti“ u neho nevidím a bol to práve on, kto priviedol socialistickú stranu k relatívne nízkym výsledkom v predchádzajúcich voľbách. Mobilizácia ľavice teda mala skôr iný cieľ, a to zabrániť nástupu pravicových strán k moci. Práve vysoká volebná účasť dopomohla k tomu, že socialisti získali veľký náskok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite