Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úpadok tradičnej pravice v Španielsku: Voľby vyhrali socialisti, tešia sa aj extrémisti

.matúš Dávid .svet

Španieli majú za sebou tretie parlamentné voľby za posledné štyri roky. Presvedčivo zvíťazili socialisti, no vládu sami nezostavia. Pravicoví ľudovci dosiahli najhorší výsledok vo svojej histórii a v parlamente prvýkrát zasadnú aj ultrapravicoví obdivovatelia diktátora Franca. Kam kráča Španielsko?

Úpadok tradičnej pravice v Španielsku: Voľby vyhrali socialisti, tešia sa aj extrémisti Andrea Comas/AP/SITA 28. apríl 2019 Madrid, Španielsko: Stúpenci socialistického premiéra Pedra Sáncheza oslavujú víťazstvo ľavičiarov v predčasných parlamentných voľbách.

jednu z prvých gratulácií k volebnému víťazstvu poslali ľavičiarom z Madridu ich zahraniční kolegovia. „Výsledky parlamentných volieb v Španielsku ukázali, že európski socialisti a sociálni demokrati sú späť na politickej mape Európskej únie,“ vyhlásil predseda Strany európskych socialistov (PES) a bulharský expremiér Sergej Stanišev.

Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) pod vedením premiéra Pedra Sáncheza vyhrala predčasné parlamentné voľby. Získala takmer 29 percent hlasov a v 350-člennej dolnej komore španielskeho parlamentu obsadí 123 kresiel. Je to výrazné posilnenie oproti doterajším 85 mandátom, no stále je to málo na to, aby mohli socialisti vládnuť samostatne. Musia si hľadať jedného či dokonca viacerých koaličných partnerov alebo aspoň tichých podporovateľov v snemovni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite