Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európa podľa Salviniho

.filip Minich .svet .politika

Zabudnite na pravicu a ľavicu. Naprieč Európou vyrástla nová skupina politikov, ktorí vidia svet inak. V ich očiach sa politika delí na nimi reprezentovaný antisystém a elity, ktoré im stoja v ceste. 

Európa podľa Salviniho ROBERT ALAIN/ABACA PRESS/PROFIMEDIA 21. január 2019 Koblenz, Nemecko: Nacionalistické a euroskeptické hnutia naprieč Európou spájajú sily. K Le Penovej, Wildersovi, AfD, Salvinimu a spol. sa najnovšie pridali aj Tomio Okamura a Boris Kollár.

na historickom námestí Piazza delle Erbe v centre Verony trhovníci pokojným tempom pripravujú svoje stánky. Na pulty vykladajú čerstvé ovocie, zeleninu, šunky, syry či oblečenie. V okolitých kaviarňach sa zastavujú miestni. „Hodia“ do seba kávu, zhrabnú ešte teplé pečivo a pokračujú v ceste do práce. Iní sa už rútia úzkymi uličkami na skútroch.

Na prvý pohľad v tomto severotalianskom meste panuje pohoda. Smetiari odvážajú odpad a špeciálne autá drhnú ulice, aby boli čisté skôr, než sa do nich nahrnú davy turistov. Kde-tu stoja vojaci so samopalmi pripravení chrániť. Na rozdiel od mnohých iných miest v južnejších častiach Talianska tu nevidno toľko bezdomovcov, ani bezprizorne sa potulujúcich prisťahovalcov.

Zopár ich posedáva iba v blízkosti stanice. Nad ich hlavami sa z reklamného monitora usmieva Matteo Salvini. Vyzýva, že v nadchádzajúcich eurovoľbách treba voliť jeho stranu. Veronu už pritom Salviniho strana Liga dobyla v roku 2007, podobne ako takmer všetky regionálne zastupiteľstvá na severe Talianska. Vlani sa tento húževnatý politik dostal do vlády a teraz chce zatriasť celou Európou.

liga Európy

Strana Liga sa pôvodne volala Liga Severu a vyše dvadsať rokov bojovala za federalizáciu Talianska. Hlavný bod jej programu bol získať nezávislú vládu pre sever krajiny a ponechať tam viac príjmov z daní, namiesto ich posielania na chudobnejší juh. Na severe dokázala zaujať, no na celoštátnej úrovni bola marginálna. 

Zlom prišiel v roku 2013, keď sa do vedenia dostal Matteo Salvini. Ten šikovne pochopil, že so separatizmom veľa vody nenamúti. Zmenil kurz, presvedčil členov, že treba založiť Ligu aj na juhu a začal sa viac sústreďovať na iné témy. Okamžite naskočil na vlnu euroskepticizmu a vtedy populárnej kritiky eurozóny. Bol to dosť zásadný obrat, pretože predchádzajúci lídri strany dovtedy podporovali skôr silnejšie právomoci európskych inštitúcií. V eurovoľbách v roku 2014 však Liga s touto novou Salviniho agendou prepadla a získala menej hlasov než pri tých predchádzajúcich.

Matteo Salvini sa však nevzdal a čoskoro našiel inú tému, ktorá už na masy zabrala – migráciu. Pre stranu to nebola úplná novinka, v minulosti jej členovia viackrát kritizovali nelegálne prisťahovalectvo z moslimských krajín či volali po zachovaní židovsko-kresťanskej Európy. Niektorí členovia strany boli obviňovaní z nenávistných prejavov, no vedenie sa od nich zakaždým dištancovalo. Čo je však podstatné, na téme migrácie pred nástupom Mattea Salviniho nikdy nestál kľúčový politický odkaz Ligy. 

Zároveň platí, že mnohé severotalianske mestá aj regionálne zastupiteľstvá ovládajú predstavitelia Ligy už vyše desať rokov. Majú pritom aj hmatateľné výsledky. Podľa hodnotení talianskej Národnej rady pre hospodárstvo a prácu dosahuje práve sever Talianska najvyššie skóre pri integrácii prisťahovalcov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite