Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina po prezidentských voľbách: Bude Volodymyr Zelenskyj „Sluha ľudu“ aj v realite?

.matúš Dávid .svet .politika

Z populárneho seriálu skočil rovno do prezidentského paláca v Kyjeve. Ukrajinci sklamaní z vlády Petra Porošenka zariskovali a v demokratických voľbách si za novú hlavu štátu zvolili komika Volodymyra Zelenského. O plánoch známeho šoumena a herca však veľa nevieme.

Ukrajina po prezidentských voľbách: Bude Volodymyr Zelenskyj „Sluha ľudu“ aj v realite? STEPAN FRANKO/EPA/PROFIMEDIA 21. apríl 2019 Kyjev, Ukrajina: Známy ukrajinský šoumen a komik Volodymyr Zelenskyj oslavuje svoje jednoznačné víťazstvo v druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb. Fiktívnu seriálovú rolu prezidenta už čoskoro vymení za skutočnú funkciu hlavy štátu

hlavnou zvesťou volieb bolo, že Petrovi Porošenkovi nepomohlo ani pokánie na poslednú chvíľu. „Žiadam vás, aby ste mi odpustili a podporili ma, nech dokončím, čo som začal,“ prihováral sa Ukrajincom pred voľbami prezident. Druhú šancu však už nedostal.

Oligarcha Porošenko za svojej vlády dosiahol viacero vecí: dopomohol ukrajinskej pravoslávnej cirkvi získať nezávislosť, postavil na nohy armádu a spustil viaceré významné reformy. Lenže spájali sa s ním aj negatíva: predovšetkým vo funkcii ešte viac zbohatol, nezbavil sa kontroverzných spolupracovníkov a nevymietol z úradov korupciu. Petra Porošenka dobehli aj nereálne očakávania, ktoré pred piatimi rokmi, krátko po revolúcii na Majdane, svojimi sľubmi vyvolal. Teraz mu znechutení Ukrajinci vystavili účet.

Za prezidenta radšej zvolili nováčika v politike, komika Volodymyra Zelenského. Nedá sa prehliadnuť, že časť zo Zelenského voličov chcela najmä hlasovať proti Porošenkovi. „Bolo to referendum o vyslovení nedôvery Petrovi Porošenkovi a až v druhom rade víťazstvo herca Volodymyra Zelenského. Získal síce vyše 70 percent hlasov, no jeho mandát je krehký, pretože približne polovica voličov od neho očakáva niečo, čo nebude schopný realizovať,“ hovorí expert na ukrajinskú politiku Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

populista? Áno, ale...

Aj také bývajú slobodné a demokratické voľby. Komik presvedčivo a s obrovským náskokom vyhral, pretože Ukrajinci znovu túžia po zmene. Dočkajú sa jej však? Veľa o šiestom prezidentovi nezávislej Ukrajiny zatiaľ nevieme. Môžeme vychádzať iba z jeho hmlistého predvolebného programu či vyhlásení počas kampane, ktorá sa odohrala najmä na sociálnych sieťach. Ako chce Zelenskyj, produkt sklamania Ukrajincov a výsledok Porošenkových chýb, vládnuť?

„Petra Porošenka dobehli aj nereálne očakávania, ktoré pred piatimi rokmi, krátko po revolúcii na Majdane, svojimi sľubmi vyvolal.“

Niečo má 41-ročný Zelenskyj spoločné s vlnou populizmu, ktorá obchádza svet. Napríklad o sebe tvrdí, že je obyčajný človek, ktorý prišiel zlomiť systém. Z príklonu k extrému ho však rozhodne obviniť nemožno. I to je dobrá správa pre Ukrajinu. Budú aj ďalšie?

Rodák z priemyselného mesta Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti vyštudoval právo, no nikdy sa mu nevenoval. Hovorí lepšie po rusky ako po ukrajinsky a netají sa židovským pôvodom. Známy bol už koncom 90. rokov, keď s partiou komikov hrával humorné scénky a písal scenáre. Keď mu televízna stanica 1+1 ponúkla vlastný program, jeho popularita začala prudko rásť. Dnes má Zelenskyj za sebou takmer dve desiatky filmov či muzikálov a vlastní produkčnú spoločnosť Kvartal 95, ktorá z neho urobila milionára.

Populárny je najmä seriál Sluha ľudu, v ktorom hrá hlavnú postavu – učiteľa dejepisu, ktorý sa prekvapivo stane prezidentom odhodlaným bojovať proti oligarchom a korupcii. O polnoci 1. januára Zelenskyj oznámil, že bude kandidovať na prezidenta a rozdiel medzi seriálovým príbehom a realitou sa začal stierať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite