Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Líbyi čaká 700-tisíc migrantov. Európe hrozí ďalšia migračná kríza, varuje Taliansko

.filip Minich .svet

Dôvodom sú pretrvávajúce boje v Líbyi. V severoafrickej krajine je odhadom 700-tisíc migrantov z rôznych kútov Afriky.

V Líbyi čaká 700-tisíc migrantov. Európe hrozí ďalšia migračná kríza, varuje Taliansko Jonathan Borg/AP/SITA 13. apríl 2019 Malta: Vylodení migranti potom, ako ich na mori našli vojenské lode Malty.

talianska vláda poslala Európskej komisii list, v ktorom žiada prípravu akčného plánu pre prípad vypuknutia ďalšej migračnej krízy. Tá je podľa Talianov na spadnutie v súvislosti s dianím v Líbyi.

Od začiatku apríla v krajine zahynulo takmer tristo ľudí a vyše tisíc je zranených. Napätie v Líbyi sa zvýšilo po tom, ako generál Haftar – šéf samozvanej Líbyjskej národnej armády, ktorá kontroluje východnú časť štátu, spustil ofenzívu na Tripolis. Hlavné mesto aj územie okolo neho je totiž v rukách medzinárodne uznanej Vlády národného porozumenia.

Snahy generála Haftara dobyť Tripolis sú zatiaľ neúspešné. Pomôcť by mu však mohla nečakaná medzinárodná podpora. Haftara dlhodobo podporuje Rusko, no najnovšie sa na jeho stranu pridali aj Spojené štáty.

Washington spolu s Moskvou zablokovali rezolúciu odsudzujúcu boje v Tripolise, ktorú navrhla Veľká Británia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite