Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komik Zelenskyj vyhral ukrajinské prezidentské voľby, Porošenko uznal prehru

.redakcia .svet

Víťazom prezidentských volieb na Ukrajine sa stal šoumen a zabávač Volodymyr Zelenskyj.

Komik Zelenskyj vyhral ukrajinské prezidentské voľby, Porošenko uznal prehru Vadim Ghirda/AP/SITA Favorit ukrajinských prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj dostal počas 2. kola volieb pokutu za to, že sa nechal novinármi odfotiť s označeným hlasovacím lístkom, ktorý následne vhodil do volebnej urny.

je to oficiálne. Volodymyr Zelenskyij je novým prezidentom Ukrajiny. Vo voľbách viac než 73 percent hlasov. Súčasný prezident Petro Porošenko získal viac než 25 percent. Zelenskyj zvíťazil vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

Právo odovzdať hlas niektorému z dvojice kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok zverejnila ukrajinská spoločnosť Rejting, mal Zelenskyj pred druhým kolom volieb podporu 73 percent, zatiaľ čo Porošenka by volilo necelých 27 percent voličov.

„Politická kariéra komika Zelenského, ktorý je úplným nováčikom v politike, sa nápadne ponáša na jeho rolu v televíznom seriáli.“

Štyridsaťjedenročný Zelenskyj svoju kandidatúru oznámil krátko pred začiatkom roka 2019. Kritici tvrdia, že jeho program je hmlistý a krajina, ktorá je vo vojne, by nemala riskovať a zvoliť si politického nováčika. Takisto upozorňujú aj na jeho spojenie s oligarchom Ihorom Kolomojským.

Politická kariéra komika Zelenského, ktorý je úplným nováčikom v politike, sa nápadne ponáša na jeho rolu v televíznom seriáli Služobník národa, kde sa hlavná postava, bežný učiteľ, znenazdajky stane prezidentom.

Úradujúci prezident Petro Porošenko sa stal víťazom predčasných prezidentských volieb v máji 2014, keď nahradil vo funkcií hlavy štátu Viktora Janukovyča. Kandidatúru v tohoročných voľbách oznámil v januári 2019. Kritici Porošenkovi vyčítajú, že počas piatich rokov urobil len veľmi málo v boji proti korupcii, v oblasti zvyšovania životného štandardu a v konflikte s Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, nezískal ani jeden z 39 kandidátov podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal 30,24 percenta hlasov) a Porošenko (15,95 percenta hlasov) — sa tak stretávajú v nedeľňajšom druhom kole.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite