Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Explózie na Srí Lanke si vyžiadali takmer 300 obetí, stovky ľudí sú zranených

.redakcia .svet

Osem výbuchov zasiahlo turistické hotely a kostoly.

Explózie na Srí Lanke si vyžiadali takmer 300 obetí, stovky ľudí sú zranených Eranga Jayawardena/AP/SITA

trinásť ľudí podozrivých v súvislosti s výbuchmi zatkli na Srí Lanke. Informoval o tom minister obrany. Vo väčšine z nich za nimi stoja samovražední atentátnici.

Najmenej tri obete hlásia po ôsmom výbuchu, dvaja ďalší ľudia prišli o život pri siedmom výbuchu, ku ktorému došlo v srílanskej metropole Kolombo. Agentúre AFP to potvrdila miestna polícia.

Predchádzajúcich šesť explózií v troch kostoloch a troch hoteloch si vyžiadalo najmenej 290 ľudí a ďalších asi 500 osôb utrpelo zranenia pri výbuchoch na Srí Lanke. Medzi obeťami je minimálne 27 cudzincov. Oznámila to srílanská televízia. 

zákaz vychádzania a obmedzená doprava

V nedeľu od 18:00 miestneho času na Srí Lanke začal platiť zákaz nočného vychádzania. Kvôli teroristickým útokom obyvateľom ostrova úrady obmedzia aj prístup na sociálne siete. Cieľom je zabrániť šíreniu poplašných správ.

„V kostoloch boli v čase útokov veriaci, ktorí prišli na veľkonočnú omšu.“

V dôsledku útokov bola prerušená i letecká doprava, medzinárodné letisko však s posilnenými bezpečnostnými opatreniami ponechali v prevádzke. Podobne je vybavená železničná doprava - poštové vlaky nebudú môcť na trať a boli znásobené kontroly na vlakových staniciach. V pondelok a utorok budú uzavreté školy. Univerzity ostanú zatvorené do odvolania. V utorok sa má taktiež konať mimoriadne stretnutie parlamentu.

kondolencie od politických lídrov

Ministerstvo zahraničia SR eviduje na Srí Lanke 45 Slovákov, zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami alebo zranenými boli slovenskí občania. 

Prezident Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodinám všetkých obetí výbuchov, ku ktorým došlo na Srí Lanke. Útok označil za prejav nenávisti nielen proti kresťanom, ale celému ľudstvu. 

Podobne vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým aj premiér Pellegrini, ktorý zároveň poprial veľkú duševnú silu všetkým, ktorých tragicky zasiahla správa o nedeľných výbuchoch v hoteloch a katolíckych kostoloch na Srí Lanke. „Som zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len pre akési zvrátené presvedčenie sa vymyká ľudskému chápaniu,“ uviedol na svojom fejbúku.

Útoky komentovali a odsúdili i svetoví lídri. Za „naozaj otrasné“ označila výbuchy na Twitteri britská premiérka Theresa Mayová. Uviedla, že hlboko súcití so všetkými, ktorých zasiahli. „Musíme stáť pri sebe a uistiť sa, že nikto nikdy nebude musieť praktizovať svoju vieru v strachu,“ dodala.  

Srílančanom na Twitteri po „hrozných teroristických útokoch“ už kondoloval aj americký prezident Donald Trump. Zdesenie a zármutok vyjadril v súvislosti s útokmi aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Vyjadril tiež úprimnú sústrasť rodinám obetí a dodal, že Európska únia je pripravená Srí Lanke pomôcť. 

Ruský prezident Vladimir Putin označil bombové útoky za „kruté a cynické“. Sirisénovi kondoloval prostredníctvom telegramu, v ktorom tiež uviedol, že Moskva ostáva naďalej „spoľahlivým partnerom Srí Lanky v boji proti medzinárodnému terorizmu“.

K tragickému nešťastiu sa vyjadril i pápež František v rámci tradičného požehnania Urbi et Orbi a útoky označil za „kruté násilie“.

medzi obeťami sú aj cudzinci

Na Srí Lanke došlo v nedeľu k ôsmim výbuchom, cieľmi všetkých boli kostoly a hotely. Medzi takmer 300 obeťami sú aj cudzinci vrátane občanov USA, Británie a Holandska. Slováci medzi nimi podľa doterajších informácií slovenského rezortu diplomacie nie sú.

K štyrom výbuchom došlo v metropole Kolombo, kde sa terčom útokov stali tri hotely a jeden kostol. Ďalšie útoky na kostoly sa odohrali v meste Negombo ležiacom približne 35 kilometrov severne od Kolomba a v meste Batticaloa na východe Srí Lanky. 

V kostoloch boli v čase útokov veriaci, ktorí prišli na veľkonočnú omšu. Podľa miestnej polície majú najmenej dva z útokov na svedomí samovražední atentátnici.

Výbuchy zároveň otriasli aj tromi päťhviezdičkovými hotelmi Shangrila, Cinnamon Grand a Kingsbury. Ku všetkým šiestim výbuchom prišlo takmer súčasne.

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite