Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Učitelia v Poľsku štrajkujú: Vláda argumentovala, že na Slovensku sú ešte nižšie platy, hovorí odborár

.denisa Gdovinová .svet

Poľskí učitelia už druhý týždeň štrajkujú a žiadajú vyššie platy. Podľa odborárov štrajkuje 80 percent škôl, podľa ministerstva školstva iba 45 percent. Prečo treba štrajkovať za vyššie platy, vysvetľuje líder štrajkov Slawomir Broniarz.

Učitelia v Poľsku štrajkujú: Vláda argumentovala, že na Slovensku sú ešte nižšie platy, hovorí odborár Boris Németh Štrajk vedie Zväzok poľských učiteľov, na ktorého čele stojí dlhoročný odborár Slawomir Broniarz.

štrajk vedie Zväzok poľských učiteľov (ZNP), na ktorého čele stojí dlhoročný odborár Slawomir Broniarz. Učitelia prestali vyučovať od 8. apríla, dnes sú teda už v polovici druhého týždňa štrajku. Od začiatku štrajku sa odborári s ministerstvom nestretli, prvé rokovania po odmlke sa odohrali vo štvrtok. Obe strany vyhlásili, že zo svojich pozícií neustúpia. 

Učitelia štrajkujú predovšetkým proti nízkym platom. Sčasti však aj proti reforme školstva z roku 2017, ktorú presadila vládna strana PiS. Reforma zásadne zmenila štruktúru základnej školy a tiež program vzdelávania. Zrušila trojročný stupeň školy s názvom gimnazjum, do ktorého išli poľskí študenti po 6. ročníku základnej školy. Je to teda niečo ako slovenský 7.,8. a 9. ročník, len v inej budove. Z gimnazja potom smerovali do klasickej strednej školy. PiS v roku 2017 gimnazjum zrušila a vrátila predošlý model – osemročnú základnú školu. V školstve to vyvolalo obrovský chaos. 

Štrajk je vyostrený najmä preto, že predchádzajúci týždeň mali žiaci gimnazja dôležité záverečné skúšky, ktoré rozhodujú o prijatí na strednú školu. Tento týždeň mali mať skúšky zároveň žiaci ôsmeho ročníka. Aj napriek štrajkom sa však skúšky takmer na všetkých poľských školách odohrali. 

Predseda ZNP Slawomir Broniarz v rozhovore hovorí o tom, prečo potrebujú učitelia vyššie platy. 

predsedom ZNP ste sa stali už v roku 1998. Prečo ste sa vtedy rozhodli pre takúto funkciu? 

Pracovať v ZNP som začal v roku 1995, kedy som bol vybraný za viceprezidenta. A to len preto, lebo nikto iný túto funkciu nechcel, bol som v poradí asi štvrtá voľba. Viceprezident mal mať na starosti hospodárenie zväzu, do čoho sa nikomu nechcelo. ZNP funguje od roku 1905 roku a za ten čas nahromadil rôzny majetok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite