Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aktualizované: Požiar v Notre-Dame uhasili, základná štruktúra vydržala

.redakcia .svet

Gotickú katedrálu v pondelok podvečer pohltili plamene. Hasičom sa podarilo zabrániť úplnému zrúteniu, väčšina katedrály však zhorela.

Aktualizované: Požiar v Notre-Dame uhasili, základná štruktúra vydržala SITA/AP

aktualizované 10:30 Plamene sa podarilo hasičom úplne uhasiť. Múry katedrály zostali stáť. Začali sa ozývať prví darcovia, ktorí chcú pomôcť pri obnove pamiatky.

8:18. Najnovšie správy od hasičov hovoria, že steny budovy sa podarí zachrániť. Budova horela viac ako 12 hodín, požiar nie je stále na niektorých miestach uhasený.

Slávna katedrála v centre Paríža je v plameňoch. Vnútro kostola a viaceré veže sa už zrútili, hasiči sa okrem hasenia požiaru snažia zachrániť z kostola vzácne umelecké diela.  

Najnovšie správy od hasičských zložiek hovoria, že štruktúra Notre Dame je zabezpečená a ako celok zachránená. Požiar však zničil približne dve tretiny katedrály.

Požiar slabne, obe veže sú však zachránené. Stále pracujeme na to, aby sme zachránili čo najviac umeleckých predmetov, povedal novinárom podľa CNN štátny tajomník ministerstva vnútra Laurent Nunez.

Dobré správy z Paríža:

Ešte pred jedenástou hodinou večer to vyzeralo, že katedrála zhorí do tla. Zrútila sa hlavná veža katedrály a prepadla sa celá strecha.  Požiar podľa Le Monde pravdepodobne vznikol z rekonštrukcie, ktorá na katedrále prebiehala.

Katedrála podľa The Telegraph horí približne od pol siedmej večer. Policajné zložky evakuovali ľudí z malého ostrova, na ktorom na ľudovo nazývaný Chrám Matky Božej nachádza. Malo by ich byť okolo tisíc. 

Hasenie požiaru komplikuje fakt, že nemôžu byť použité vrtuľníky. Vypustená voda by mohla ohroziť hlavnú časť katedrály  dve veže a vstupný reliéf, píše Le Monde.

Prokuratúra zatiaľ vzniknutý požiar vyšetruje ako nehodu.

Pozrite si video:

Rímskokatolícky katedrálny chrám je postavený v gotickom štýle. Ide o jednu z najnavštevovanejších kultúrnych pamiatok vo Francúzsku vôbec. Preslávil ju aj spisovateľ Victor Hugo, ktorého dielo Chrám Matky Božej v Paríži sa odohráva práve v Notre-Dame. Začiatok jeho výstavby sa datuje do roku 1163.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite