Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Život v ostreľovanej osade pri pásme Gazy: Pár sekúnd na úkryt a potom tri dni v šoku

.matúš Dávid .svet

Deti sa na dvore pretekajú v behu do úkrytu a rodičia zatiaľ tŕpnu, či nezaznie varovanie pred raketovým útokom z Gazy. Aj tak vyzerá bežné popoludnie v kibuci Nachal Oz, necelý kilometer od bašty palestínskeho teroristického hnutia Hamas. Izraelčania tam ostávajú napriek dennodenným obavám o život.

Život v ostreľovanej osade pri pásme Gazy: Pár sekúnd na úkryt a potom tri dni v šoku Matúš Dávid 9. apríl 2019 Nachal Oz, Izrael: Pomaľovaný protiraketový kryt z betónu postavený v centre izraelského kibucu neďaleko pásma Gazy.

odbočíme z hlavnej cesty a pri vchode do jedného zo známych izraelských kibucov čakáme, kým zdvihnú závory a pustia nás dovnútra. Napravo aj naľavo od nás sa tiahne vysoký dvojitý plot z ostnatého drôtu. Ohraničuje poľnohospodársku osadu, ktorú na okraji púšte Negev na juhu Izraela založili začiatkom 50. rokov minulého storočia. Nachal Oz leží zhruba kilometer od hraníc s pásmom Gazy a patrí medzi miesta, ktoré teroristi z hnutia Hamas ostreľujú najčastejšie.

„Nikdy nevieme, kedy ani koho môže ohroziť ďalšia z rakiet vypálených z toho úzkeho pásu palestínskeho územia pri Stredozemnom mori,“ varuje nás hneď z úvodu Yael Raz Lachyani, hovorkyňa a jedna z obyvateliek Nachal Oz. V kibuci sa narodila, vyrástla tu a dodnes tu spolu s manželom vychováva dvoch synov a dcéru. Práve s bezpečím a záchranou detí, ktorých v tunajšej komunite žijú desiatky, sú spojené jej najdramatickejšie zážitky.

Yael Raz Lachyani, hovorkyňa a jedna z obyvateliek Nachal Oz, stojí pri plote, ktorý ohraničuje celý kibuc.Matúš DávidYael Raz Lachyani, hovorkyňa a jedna z obyvateliek Nachal Oz, stojí pri plote, ktorý ohraničuje celý kibuc.

pár sekúnd na záchranu života

Uprostred neveľkého námestia v centre kibucu stojí malý betónový kryt so stenami hrubými štyridsať centimetrov. Deti ho pomaľovali rôznymi symbolmi a obrazmi z vidieckeho juhu Izraela či zo svetových metropol. „Občas sa tu hrávajú a pretekajú v tom, kto skôr dobehne do úkrytu,“ hovorí Yael a dodáva, že raketové útoky sú najhoršie ráno, keď to nikto nečaká a deti práve cestujú do školy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite