Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Baghúz: Útek z pekla

.marína Gálisová .svet .fototéma

Sýrske mesto Baghúz bolo posledným územím, ktoré ešte ovládal Islamský štát. V marci tohto roku bolo konečne oslobodené. Osud ľudí, ktorí z mesta utiekli, však zostáva ťaživý a neistý.

Baghúz: Útek z pekla DELIL SOULEIMAN/AFP/PROFIMEDIA 26. január 2019, oblasť sýrskeho mesta Baghúz. Muž odnáša raneného z bojov medzi Islamským štátom a Sýrskou demokratickou armádou. Stovky ľudí utekali počas ofenzívy z poslednej pevnosti islamistov.

koalícia Sýrskych demokratických síl, alebo jednotky SDF, čiže Syrian Democratic Forces, oznámila, že zavŕšila vojnu proti Islamskému štátu jeho absolútnou porážkou práve v Baghúze, poslednej pevnosti islamistov. Bolo to dramatické finále boja proti Islamskému štátu, ktorý SDF viedli s podporou Spojených štátov amerických. Zhruba päťsto posledných militantov Islamského štátu čelilo v Baghúze, meste na hraniciach s Irakom, bombardovaniu aj pozemným útokom.

Ešte predtým, než boj takto vyvrcholil, niekoľko týždňov opúšťali územie Baghúzu civilisti. Aj preto sa ofenzíva nespustila ihneď, ako to bolo z vojenského hľadiska možné. SDF čakali, kým ustane prúd odchádzajúcich ľudí. Počas exodu opustili mesto starci, ženy a deti. Neraz šlo o príbuzných bojovníkov Islamského štátu, a niektorí z nich boli napriek zúboženému stavu stále verní svojim „ideálom“. Odhaduje sa, že zhruba každý desiaty utečenec v nejakom období bojoval v radoch Islamského štátu, a preto je potrebné dôkladne preverovať ľudí, čo z Baghúzu unikli. Tieto čísla sú v realite možno aj vyššie, pretože Baghúz ako posledná enkláva Islamského štátu bol počas dlhého obdobia akousi prijímacou stanicou pre militantov, vytlačených z iných území. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite