Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit sa opäť odkladá. Tento raz o pol roka

.redakcia .svet

Lídri Európskej únie a Veľkej Británie sa dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Vo štvrtok nadránom to na tlačovej konferencii po samite EÚ v Bruseli potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk.

Brexit sa opäť odkladá. Tento raz o pol roka SITA/AP

britská premiérka Theresa May vo štvrtok nadránom po mimoriadnom summite EÚ v Bruseli oznámila, že Únia jej zaručila „kľúčovú požiadavku", aby sa do dohody o šesťmesačnom odklade brexitu pridala klauzula skorého odchodu Británie z EÚ. Informovali o tom tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

Lídri Európskej únie a Británie sa na samite dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra, ale May chce odchod „čo najskôr".

Theresa May povedala, že Británii sa stále môže podariť odísť z EÚ usporiadaným spôsobom do 22. mája napriek šesťmesačnému odkladu, ktorý jej v noci na štvrtok povolili lídri EÚ.

„Tento odklad nám umožňuje urobiť jedno: zvládnuť celý proces tak, ako sme si ho my stanovili,“ vyhlásila Theresa May.

„Ak to dokážeme pred 22. májom, potom sa nemusíme zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu,“ dodala. Eurovoľby sú naplánované na 23. až 26. mája.

Premiérka novinárom v Bruseli uviedla, že ak britskí zákonodarcovia podporia jej brexitovú dohodu, Spojené kráľovstvo môže stále odísť z EÚ aj pred 30.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite