Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit bez dohody? Bol by to problém, no žiaden koniec sveta

.filip Minich .svet .politika

Britským parlamentom prešiel najtesnejšou väčšinou zákon, ktorý brexit bez dohody odmieta. V tomto prípade však poslanci nehrajú prvé husle. Akýkoľvek ďalší odklad brexitu musí schváliť 27 členských štátov EÚ. A tie už majú brexitovania po krk, hovorí analytička Camino Mortera-Martinez.

Brexit bez dohody? Bol by to problém, no žiaden koniec sveta www.cer.eu

aký pravdepodobný je podľa vás brexit bez dohody?

Podľa mňa je to pravdepodobnejšie než pred pár týždňami. Predpovede sa však pri tom robia veľmi ťažko. Myslím si, že ani sama britská premiérka nevie, ako to dopadne. Máme však tri hlavné scenáre vývoja – žiadosť o dlhý odklad brexitu, mäkší brexit alebo odchod z EÚ bez dohody. Taká je realita. 

myslíte si, že lídri členských štátov EÚ sú už naklonení podporiť brexit bez dohody?

Členské štáty sú z toho frustrované a veľa európskych politikov už podľa mňa preferuje brexit bez dohody, viac než nekonečné predlžovanie a chaos, ktorý to prináša. Sú však rozdiely v tom, ako kto pristupuje k brexitu. Francúzsko napríklad zastáva tvrdú pozíciu v zmysle – skončili sme, generál mal pravdu, nechajte ich odísť. My sme pripravení, pripravujeme sa na to už dlho, celá Európa je pripravená, Briti nevedia, čo chcú, tak nech idú. Máme však aj viac pragmatické členské štáty, napríklad Nemecko. Berlín sa veľmi obáva toho, že by navonok utrpel imidž Európskej únie, čo je zaujímavý uhol pohľadu. Jemnejší prístup zastáva aj Donald Tusk, ktorý sa snaží byť pragmatickejší a viac naklonený Britom. Ktorý prístup preváži? To sa dnes vôbec nedá povedať, lídri EÚ však budú mať v stredu veľmi veľmi dlhú debatu a ťažké rozhodovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite