Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Londýn brexituje. Briti ohlásili odchod z EÚ, no nevedia odísť

.filip Minich .svet .politika

Veľká Británia mala byť už vyše týždňa preč z Európskej únie. Namiesto toho premiérka Theresa May ohlásila, že požiada o ďalší odklad brexitu. Zdá sa, že buď Briti ostanú v EÚ ešte dlhé mesiace, alebo odídu neriadene a bez dohody.

Londýn brexituje. Briti ohlásili odchod z EÚ, no nevedia odísť MARTIN PARR/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA 19. marec 2019 Londýn, Veľká Británia: Protestujúci ľudia pred britským parlamentom, jeden je za zotrvanie, druhý za odchod krajiny z Európskej únie.

brexitovanie má mnoho podôb. Wikipédia píše, že ide o proces vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. Medzi ľuďmi sa však zaužívali aj ďalšie významy. Napríklad keď ste na párty a poviete, že idete domov, no neviete sa zdvihnúť zo stoličky. „Čo je s Borisom? Myslel som si, že odchádza. Zjavne brexituje.“ Toto sa dá aplikovať aj na mačku, ktorá mňauká pred dverami a keď ich otvoríte, nechce von, prípadne na mnohé ďalšie príklady zo života. Žiaľ, z brexitu sa stala fraška.

Londýn aktuálne naplno brexituje a dnes nie je vôbec jasné, dokedy tak bude robiť a či s tým vôbec niekedy skončí. Theresa May je v patovej situácii a zažíva prevrat vo vlastnej strane aj vláde. Výmenou za podporu jej dohody dokonca ponúkla svoj vlastný odchod. Nepomohlo. Vo veľkom však rezignujú členovia jej vlády. Za posledné mesiace postupne odstúpilo vyše tridsať ministrov. Minimálne v povojnovej histórii je to rekord.

„Londýn naplno brexituje a dnes nie je vôbec jasné, dokedy tak bude robiť.“

Upokojiť situáciu nepomáhajú ani poslanci parlamentu. Tí v dvoch kolách nezáväzných hlasovaní hľadali model brexitu, na ktorom by sa dokázali zhodnúť. Výsledok však je, že sa nezhodli absolútne na ničom. Väčšinu hlasov nezískal návrh na zrušenie brexitu, vypísanie referenda, návrhy na zotrvanie v jednotnom európskom trhu či colnej únii, Mayovej dohoda a ani najtvrdší brexit bez dohody. Celý svet tak už vie, čo Briti nechcú. Otázne je, čo by im vyhovovalo a či sa vôbec s nejakým modelom dokáže uspokojiť väčšina politickej scény a obyvateľov. Zatiaľ to tak, žiaľ, nevyzerá. 

obrat k opozícii

Po tom, ako sa Theresa May trikrát presvedčila, že jej vlastná strana sa nedokáže v parlamente zjednotiť, vydala sa do veľmi neistých vôd a začala rokovať s lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Je to však obrovský hazard. Veľká časť konzervatívcov považuje Corbyna za nebezpečného marxistu a odmieta s ním akékoľvek dohody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite